Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ve yatırımcıların ekonomik verileri beklelemeleri ile birlikte kaybını korudu.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.5 değer kaybederek ons başına 1,267.10 dolara indikten sonra, Singapur saati ile 11:15'te 1,266.70 dolara geldi. Altın bu ay yüzde 3.7 kaybetti.

Altın, yılın ilk yarısında yüzde 25 ralli yaptıktan sonra, piyasanın Fed'in yıl sonuna kadar faiz artırımına gideceğine ilişkin bahislerini artırmaları ile birlikte geri çekildi. Fed fonları faizi (Fed'in gösterge faizi) vadelileri, ABD merkez bankasının Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığının, Ekim ayının başındaki seviyesi olan yüzde 59'dan yüzde 72.5'e yükseldiğini gösteriyor. ABD'de bugün Eylül ayı dayanıklı tüketim malları siparişleri ve Cuma günü üçüncü çeyrek büyüme verisi açıklanacak.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Piyasalar büyük ölçüde Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gideceğini varsayıyor," dedi ve "Altın için şimdi dikkatler gelecek yıl faize ne olacağına çevrilmiş durumda. Piyasalar bu konuda işaretler alabilmek için ekonomik verilere bakacak" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü yüzde 0.6 düşerek 2,034.55 tona indi.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.5 düşerek 277.41 yuana (ons başına 1,273 dolar) geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.5 düşerek gram başına 277.80 yuana inerken, gümüş yüzde 0.7 kayıpla kilogram başına 4,050 yuana düştü.

Küresel piyasalarda, spot gümüş yüzde 0.2 düşerken, platin yüzde 0.2 geri çekildi ve palladyum yüzde 0.2 değer kazandı.