Advertisement

Asya hisse senetleri, Bazı kamuyou yoklamalarının, gelecek hafta yapılacak olan ABD başkanlık seçimleri öncesi, FBI'ın Hillary Clinton'ın e-postalarının kullanımı konusundaki soruşturmayı yeniden açmasının ardından, Clinton ile diğer aday Donald Trump arasındaki farkın azaldığını göstermesi ile birlikte satış ağırlıklı seyretti.

Dolar bazında MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükselerek Tokyo saati ile 09:04'te 2138.97 seviyesine çıktı. Ancak endekste, yükselen bir hisse senedi karşılığı iki hisse düştü. Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında yükselmesi ve bunun sonucu ihracatçı şirketlerin kar görünümlerinin olumsuz etkilenmesi sonrası yüzde 0.4 geriledi. Asya Pasifik hisseleri, karışık şirket karları, ABD'de faiz artırımı olasılığının artması ve ABD'de Beyaz Saray için yarışın iyice canlanması ile birlikte Mayıs ayından bu yana en büyük aylık kaybına hazırlanıyor.

ABD hisse senetleri Cuma günü, FBI'ın Clinton'un yetkilendirilmemiş bir e-posta server'ı kullandığı konusundaki soruşturmayı yeniden açtığını duyurmasının ardından, seansın son bir saatinde düştü. ABD/Washington Post'un Pazar günü düzenlediği kamuoyu araştırması, Clinton'a olan desteğin yüzde 46 ve Trump'a olanın ise yüzde 45 olduğunu gösterdi. Clinton bir hafta önce 12 puan ilerideydi.

Sydney'de Perpetrula Ltd. yatırım strateji müdürü Matthew Sherwood, "ABD'de seçim yarışı oldukça yakn geçiyor ve piyasalar sonuçtan emin değil," dedi ve "Eğer kamuoyu yoklamaları farkın daha da kapandığını işaret ederse ya da FBI soruşturması manşetlerde olmaya devam ederse, piyasalar bu hafta fiyatlamaları değiştirebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Yeni Zelandada S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.3 düştü ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endekis dalgalı seyretti. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.5 düştü.