Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Sterlin, Brexit'in nasıl görüneceğine ilişkin ilk işaretlerin ortaya çıkmasıyla 150 paranın gerisinde kalarak, Ekim ayında dünyanın en kötü performans gösteren para birimi oldu.

Sterlin, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına ilişkin Haziran ayında gerçekleştirilen referandumdan bu yana dolar karşısında en sert aylık kaybına yöneldi. Hükümetin, göçmen kontrolü adına Avrupa piyasasına serbest girişten feragat edeceği Brexit'e yöneldiği yönündeki spekülasyon sterlinni kayıplarında etkili oldu.

Londra'da ING Groep NV Döviz stratejisti Viraj Patel, “Bu ayın gündemi tamamen güçlü Brexit endişeleri oldu. Bir döviz traderının yükselen siyasi belirsizlik altında iyi ya da kötü yeni haberlere karşı hassas olması normal. Ve İngiltere'nin AB ile gelecekteki ilişkisi netlik kazanana kadar bu faktör devam edecektir” dedi.

Sterlin, Londra saatiyle 10:08'de fazla değişmeyerek 1.2174 seviyesinden işlem gördü. İngiliz Sterlini, bu ay yüzde 6.2 gerileyerek, yüzde 8.1 düştüğü Haziran'dan bu yana görülen en sert kaybını kaydetti. Nisan ayından bu yana her ay değer kaybeden sterlin, 2016'da yüzde 17 geriledi.