Advertisement

Asya hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini Japonya ve Avustralya'da merkez bankaları toplantılarına ve Çin verilerine çevirmeleri ile birlikte, Mayıs ayından bu yana en büyük aylık kaybını daha da genişletti. Petrol stokları değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek Tokyo saati ile 09:05'te 138.84 seviyesine indi. Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) iki gün süren toplantısıSalı günü sona erecek ve Bloomberg'in anketine katışan 43 ekonomistin ikisi hariç tümü, görevinin ilk dönemlerinde piyasaları şaşırtan kararlar alan Başkan Haruhiko Kuroda'nın ilave gevşemeye gitmesini beklemiyor. Para piyasaları ayrıca Avustralya Merkez Bankası'nın da bugünkü toplantıda faiz değişikliğine gitmesini beklemiyor. Öte yandan, dikkatker, Asya'nın en büyük ekonomisine ilişkin endişelerina rttığı bir ortamda, Çin'de açıklanacak ıkan imalat ve hizmet sektörü verilerine çevrilecek.

Aralarında Fed'in de bulunduğu merkez bankalarının bu haftaki kararları ve gelecek hafta gerçekleştirilecek olan ABD başkanlık seçimleri ve bunların yanında, Sharp Corp. ve Yahoo Japan Corp. gibi bugün açıklanacak olan bazı şirket karları, yatırımcıların değerlendirmeleri gereken önemli olaylar arasında yer alıyor. Fed'in bu haftaki toplantıda faiz artırımı olasılığı yüzde 20'nin altında görünüyor, ancak Aralık toplantısı için bu olasılık yüzde 72. ABD seçimlerine ilişkin belirsiliklerina rtması ya da doların daha da değerlendmesi bu olasılığı düşürebilir.

Sydney'de Patersons Securities Pty stratejisti Tony Farnham, "Çok fazla belirsizlik var," dedi ve "Gelecek hafta gündem kalabalık ve kilitolaylardan dolayı temkinli bir hava hakım" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.4 geri çekildi. Endeks Ekim ayında, yenin dolar karşısında değer kaybetmesiile birlikte yüzde 5.3 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi düşük hacimle birlikte yüzde 0.7 düştü. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.5 geriledi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.3 geriledi.