Advertisement

Asya hisse senetleri, Fed'in dünkü toplantısında gelecek ay faiz artırabileceğini işaret etmesinin ardından, ABD seçimlerine sadece günler kala, yedi haftanın en düşük seviyesi yakınında kaldı.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin (S&P 500) dün yatırımcıların yaklaşan ABD seçimleri öncesi temkinli bir tutum almaları ile birlikte yaklaşık beş yılın en uzun düşüş serisini gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0.1 yükselerek 438.99 seviyesine geldi. Fed'in dün faiz değiştirmeme kararı alması ve Aralık ayında faiz artırımına gidebileceğini işaret etmesi, FBI'ın yetkilendirilmemiş bir e-posta serverı kullanmasından dolayı yeniden açtığı soruşturmanın ardından Demokrat aday Clinton'a olan desteğin azalmasının gölgesinde kaldı.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. yatırım strateji müdürü Shane Oliver, "Fed'in faiz artırımı ve AND başkanlık seçimlerinde adaylar arasındaki farkın azalması piyasalarda tedirginlik yaratıyor," dedi ve "Şimdi her şey seçim riskine bağlanmış durumda. Önemli bir gelişme olmazsa, Fed'in gelecek ayki toplantıda faiz artırımı için güveni güçlendi ve bu durum yatırımcı güveniüzerinde baskı oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme ihtimali, Fed'in dünkü toplantının ardından yaptığı açıklamada, merkez bankasının faiz artırımına gitmek için enflasyon ve istihdamın hedeflerine doğru ilerlemekte olduğuna ilişkin yalnızca "bazı" ilave işaretler görmek istediğini kaydetmesinin ardından yüzde 78'e çıktı.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 yükselriken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.8 geri çekildi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 tırmandı. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 düşerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

Japonya piyasalrı tatil nedeniyle kapalı.