Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların dikkatlerini gelecek hafta yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesi adaylar arasında iyice kızışan yarışa ve Fed'in faiz değiştirmeme kararı sonrası para politikasının görünümüne çevirmesi ile birlikte yükselişini altıncı güne taşıdı ve ons başına 1,300 doların üzerinde işlem gördü.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 09:21'de 1,300.29 dolara çıktı. Fiyatlar, Çarşamba günü, küresel hisse senetlerinin son yedi seansın altısında düşmesi ile birlikte artan güvenli liman alımlarının etkisiyle 1,308.02 dolara kadar çıkarak dört haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

Altın yatırımcıları, Donald Trump'ın seçimleri kazanabileceğini işaret eden bir seçim anketi ile birlikte fiyatların artacağı beklentisi ile Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığının güçlenmesi ile fiyatların düşeceği beklentisinin arasında kalmış durumda. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Çarşamba günkü toplantısında, art arda yedinci toplantıda faiz değiştirmemesinin ardından, faiz artırımına gitmek için enflasyon ve istihdamın hedeflerine doğru ilerlemekte olduğuna ilişkin yalnızca "bazı" ilave işaretler görmek istediğini kaydetti.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., bilgilendirme notunda, "Altın, seçim anketlerinin Trump'ın güç kazanmakta olduğunu göstermeye devam etmesi ile gelen güvenli alımlardan dolayı güçlü," dedi ve "Zayıf hisse senedi fiyatları da yatırımcı iştahının artmasına yardımcı oldu. Bu durum, Fed'in faiz artırımının yakın olduğunu işaret etmesine karşın meydana geldi" şeklinde görüş bildirdi.

Traderlar, Fed'in açıklamasının ardından Aralık ayında faiz artırımına gidileceğine ilişkin beklentilerini artırmalarına karşın, dikkatlerini gelecek hafta yapılacka olan ABD başkanlık seçimlerine çevirdi. Hillary Clinton'ın zaferine ilişkin beklentiler, FBI'ın yetkilendirilmemiş e-posta serverı kullanmasından dolayı yeniden soruşturma açmasından dolayı zayıfladı.

MineLife Pty kurucu direktörü ve kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Altın Fed'in hareketsizliğinden yön buluyor. Geçen yılın başında Fed'in 2016 yılında 3 ila dört faiz artırımına gitmesi bekleniyordu, oysa bir tane bile olmadı," dedi ve "Bu durum, ABD ekonomisinin gücüne ilişkin bazı şüphelerin ortaya çıkmasını sağladı" şeklide konuştu.