Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Hillary Clinton'ın dışişleri bakanlığı döneminde e-posta kullanımının suç teşkil etmediği yolundaki kararını teyit etmesi ve bu durumun Clinton'a başkanlık seçimi kampanyasının son etabında destek sağlamasının ardından sert düştü ve diğer güvenli liman niteliğindeki varlıklarındaki kayıplara katıldı.

Spot altın, doların son yedi günde ilk kez yükselmesinin ardından, yüzde 1.3 düşüşle ons başına 1,288.11 dolara kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 09:18'de 1,294.48 dolara geldi. Geçen hafta, altın, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın Beyaz Saray yarışını kazanabileceğine ilişkin endişlerle yüzde 2.3 değer kazandı.Citigroup Inc., Trump2ın kazanması durumunda aştının 1,400 dolara yükselebileceği tahmininde bulundu.

Altın fiyatları son haftalarda, yatırımcıların aynı zamanda ABD'de faiz artırımına ilişkin işaretler alabilmek için ABD verilerini de izlemeleri ile birlikte, Trump'ın seçim kazanma ihtmalini bir göstergesi olarak seyretti. FBI Direktörü James Comey, Pazar günü Kongre'ye gönderdiği mektupta, kurumun Clinton'ın dışişleri bakanlığı döneminde e-posta kullanımının suç teşkil etmediği yolundaki kararını sürdürdüğünü belirtti. Comey, 28 Ekim'deki ilk mektubunda, FBI'ın yeni e-postaları incelemekte olduğunu kaydetmiş ve bu durum hem seçim yarışını etkilemiş hem de altını desteklemişti.

Melbourne'de National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, "Piyasa Clinton'ın zaferini ezici bir çoğunlukla fiyatlıyor gibi görünüyor," dedi ve "ABD doları sıçrama yaptı ve bu da altın üzerinde baskı oluşturdu. Hisse senetleri piyasasında da bir rahatlama rallisi görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Altın Asya'da Pazartesi günü, yatırımcıların FBI'ın ikinci müdahalesinin ardından seçim yarışına ilişkin beklentilerini yeniden düzenlemeleri sonucu, yen ve İsviçre frankı ile birlikte değer kaybederken, hisse senetleri ve hisse senetleri endeks vadelileri yükseldi. ABD'se seçmenler, erken oy kullanımı dolayısıyla milyonlarca oyun halihazırda kullanılmış olması ile birlikte, Salı günü yeni başkanı belirlemek üzere sandık başına gidiyor.

Altın için diğer bir olumsuz gelişme de Cuma günü gerçekleşti. ABD'de Cuma günü açıklanan veriler, işsizlik oranı düşerken, saatllik kazançların hafifçe arttığını gösterdi ve buna bağlı olarak, Fed'in faiz artırımına gitmesi için zemin güçlendi. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, hiçbir şeyin politika yapıcılara beklemeleri için bir sebep sağlamadığını söyleyerek, merkez bankasının gelecek ay faiz artırımına gitme yolunda olduğunu işaret etti.

Geçen hafta seçim anketlerinin Clinton'ın hafif önde olduğunu göstermesi ile birlikte, hedge fonları güvenli liman için altın alımı yaptı. ABD resmi verilerine göre, fonlar yükseliş beklentisi ile açtıkları altın pozisyonlarını (uzun pozisyon) artırdı. Böylelikle, 1 Kasım haftasında, net uzun altın pozisyon sayısı yüzde 14 artarak 172,532'ye çıktı.