Advertisement

Asya hisse senetleri, Amerikalıların seçim sandığına gitmeye hazırlanmaları ile birlikte, anketlerin Hşllary Clinton'ın Donald Trump'ın önünde gittiğini göstermesi ile birlikte yükselişini ikinci güne taşıdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, ham madde üreticileri ve tüketici şirketlerinin öncülüğünde, yüzde 0.3 yükselerek, Tokyo saati ile 09:14'te 137.35 seviyesine çıktıç Bloomberg Politics'in düzenlediği anketin Demokrat aday Clinton'un Cumhuriyetçi rakibi Trump'ın 3 puan önünde gittiğini göstermesi, küresel hisse senedipiyasalarında rahatlamaya neden oldu. Bu ankete, FBI'ın Clinton'ın e-posta kullanımında suç işlemediğini açıklamasından önce düzenlendi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Michael McCarthy, "Piyasa yeniden risk varlıklarını alıyor," dedi ve "Clinton devamlılığı temsil ediyor, Trump ise kesintiyi. Ancak Brexit olayında gördüğümüz üzere, her şey olabilir ve bu nedenle gerçek sonuçları görene dek, seçimlereilişkin belirsizlik devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Pazartesi günü yüzde 1.6 yükselirken, Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) yüzde 2.2 sıçradı. FBI, Clnton'ın e-posta kullanımında suçişlemediği yolundaki daha öncei kararını devam ettirdiğini açıkladı.

Bloomberg Politics'in Salı günkü seçimler öncesi düzenlediği son ankete göre, Clinton Trump'ın yüzde 44'e yüzde 41 önünde gidiyor. Clinton'ın kazanma olasılığının artması, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentileri de güçlendiriyor. Bloomberg'in vadeli işlemlerden derlediği verilere göre, Fed'in bu yıl faiz artırma olasılığı, Cuma günkü seviyesi olan yüzde 76'dan yüzde 80'e çıktı.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında bir haftanın en düşük seviyesi yakınında seyretmesi ile birlikte yüzde 0.3 yükseldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 tırmandı. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi, Pazartesi günü Ağustos 2011'den bu yana ens ert yükselişini göstermesinina rdından yüzde 0.8 daha yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi.