Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Amerikalıların başkanlık seçimleri için sandık başına gitmeye hazırlanması ile birlikte, Goldman Sachs Group Inc.'nin Hillary Clinton'ın Beyaz Saray için şansının Donald Trump'tan daha yüksek olduğunu işaret etmesinin ardından, son bir ayın en keskin düşüşünü gösterdikten sonra, bu kaybını korudu.

Spot altın, Pazartesi günkü seviyesi olan ons başına 1,281.64 dolardan bugün Singapur saati ile 11:34'te 1,283.59 dolara geldi. Pazartesi günü, altın, Clinton'ın kazanma şansının arttığına ilişkin spekülasyonlar ve bunun sonucu güvenli liman alımlarının azalması sonucu yüzde 1.8 ile 4 Ekm'den bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Aralarında Max Layton'ın bulunduğu Goldman analistleri, Salı günkü altın raporunda, "Ekonomistlerimiz, Trump'ın eyaletlerin büyük bölümünde, özellikle Clinton'ın tersine, kapatması gereken önemli anket açıkları olduğunu düşünüyor," dedi ve "Demokrat adayın Colarado, Nevada ya da Kuzey Carolina gibi önde gittiği ve çok rekabetçi olan eyaletlerden birini kazanması ve diğer eyaletlerdeki üstünlüğünü sürdürmesi gerekiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın son haftalarda, Fed'in 2016 yılının ilk faiz artırımına çok yaklaşmasına karşın, yatırımcıların ABD seçim kampanyasını izlemeleri ile birlikte dalgalandı. Trump'ın lehine olan gelişmeler, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırıyor ve altın da bundan faydalanıyor. Altın, Pazartesi günü, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Clinton'ın e-postakullanımı konusunda suçsuz olduğunu açıklaması ve bunun sonucu doların değer kazanmaso ile birlikte geriledi. Goldman Sachs, altının üç ve altı aylık görünümünü 1,280 doalrda tuttu ve 12 aylık görünümünü 1,250 dolara düşütdü.

Layton, "Son günlerde, atın fiyatları artan bir şekilde, Trump'ın zaferine ilişkin ihtimalin artması ile doğru orantılı hareket ediyor," dedi ve "Ancak ekonomistlerimiz Clinton'ın kazanacağını düşünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

İlk Oylar

Bloomberg Politics'in Salı günkü seçimler öncesi yaptığı son ankete göre, Clinton Trump'ın üç puan önünde gidiyor. Muhtemel seçmenlerin üçte birden fazlası, yüzde 37'si, halihazırda oy kullandığını söyledi ve bu seçmenler arasında, Clinton Trump'a karşı yüzde 46'ya yüzde 38 önde.

Bloomberg'in anketine katılan 20'nin üzerindeki analist ve tradera göre, altın vadelileri, Cliton'ın kazanması durumunda bir hafta içinde 1,250 dolara inebileceğini, Trump'ın kazanması durumunda ise 1,395 dolara çıkabileceğini kaydediyorlar. Seçime ilişkin belirsizlikler altında volatilitenin artmasına neden oldu. Son 15 gündeki fiyat dalgalanmalarını gösteren endeks iki yılın en düşük seviyesinden sıçradı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gramı yüzde 0.5 düşerek 280.1 yuana (ons başına 1,285.08 dolar) kadar indi.

Küresel piyasalarda, spot gümüş, Pazartesi günü yüzde 1.3 düştükten sonra yüzde 0.3 yükseldi. Platin yüzde 0.2 yükselirken, palladyum yüzde 0.6 geriledi.