Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(06:05'te güncellendi)

ABD seçimlerine ilişkin yatırımcı beklentilerinin bir göstergesi olarak değerlendirilen Meksika pesosu, ABD başkanlık seçimlerine ilişkin ilk sonuçların gelmeye başlaması ile birlikte, kilit eyaletlerde sonuçların başa baş gitmesi ve delege sayısında Trump'ın öne geçmesi sonucu sert düştü.

Meksika para birimi dolar karşısında, yüzde 5.2 düşerek Sydney saati ile 13:15'te dolar başına 20 seviyesi ile rekor düşük seviyeye geriledi. Florida, Ohio, Kuzey Carolina, Pennsylvania ve New Hempshire gibi kilit eyaletlerde henüz kazanan belli olmadı ve bazı sayımlara göre Cumhuriyetçi ADay Donald Trump'ın Demokrat rakibi Hillary Clinton'ın önünde gidiyor.

Peso son bir aylık dönemde, Donald Trump'ın seçimleri kazanması durumunda olumsuz olarak etkileneceği düşüncesi ile oldukça volatil bir seyir izledi. Donald Trump, seçim kampanyasında, kazanması drumununda, Meksika'yı önemli bir ihracat merkezi haline getiren ticaret anlaşmasını yeniden gözden geçireceği taahhüdünde bulunmuş ve bu da pesoyu olumsuz etkilemişti. Nomura Holdings Inc. ve Capital Economics analistleri, Trump'ın kazanması durumunda pesonun dolar başına 25 seviyesine düşebileceği tahmininde bulunmuşlardı. Stratejistlerin çoğu ise, Clinton'ın kazanması durumunda pesonun daha ılımlı bir toparlanma gerçekleştireceği düşüncesinde.

New York'ta Barclays Plc Döviz stratejisti Andres Jaime, "Anketler göreceli olarak güçlü bir Demokrat Parti zaferini gösteriyordu," dedi "Ancak ilk sonuçlar bunu göstermiyor" şeklinde konuştu.

(06:05'te güncellendi)