Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(12:00'de güncellendi)

Altın, Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesinin ardından güvenli liman niteliğindeki varlıklara hücum ve riskli varlıklardan kaçışın etkisiyle, İngiltere'nin haziran ayındaki Brexit oylamasından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Spot altın yüzde 4.8 ile Haziran ayından bu yana en büyük günlük yükselişini gerçekleştirerek ons başına 1,337.38 dolara kadar çıktıktan sonra, Londra saati ile 07:44'te 1,317.17 dolara geldi. Yükseliş fiyatların Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasını sapladı ve altın madenciliği şirketlerinin hisselerinde yükselişi tetikledi.

İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği Comex verilerine göre, günlük ortalamanın iki katıydı.

Trump, başkan seçilmek için gereken 270 delege sınırının ötesine geçmesini sağlayan bazı önemli eyaletleri kazanması ile birlikte Beyaz Saray'a çıkmaya hazırlanıyor. Seçimlerden önce, anketlerin büyük bölümü Hillary Clinton'ı önde gösteriyordu ve seçimlerde bunun tersinin gerçekleşmesi ile birlikte, Clinton'ın kazanmasına göre pozisyon alan yatırımcıalr hızla bu pozisyonlarından çıkmak durumunda kaldı. Gayrımenkul patronu Trump, dış ticaret anlaşmalarının yeniden gözden geçireceğini ve Meksika sınırına duvar inşa edeceğini söylemesinin ardından, Clinton'a oranla daha riskli bir aday olarak değerlendiriliyordu.

Cenevre'de MKS (Switzerland) SA değerli metaller işlem müdürü Bernard Sin, "İki işlem platformumuz var. Biri Cenevre'de, diğeri Sydney'de ve telefonlarımız susmak bilmiyor," dedi ve "Herkes alım yapıyor" şeklinde konuştu.

altındaki bu sert yükseliş, bu metalle ilişkili şirketlerin hisse senetlerinde de yükselişe neden oldu. Avustralya'nın en büyük altın üretcisi Newcrest Mining Ltd. Sydney'deki işlemlerde yüzde 11 kadr yükselirken, Zijin Mining Group Co. Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 7'den fazla tırmandı.

Güney Carolina'da 380 milyon dolarlık maden inşa eden Avustralyalı üretici OceanaGold Corp.'un CEO'su Mick Wilkes, "Trump'ın serbest ticarete karşı yaklaşımına ilişkin endişeler, küresel sistemde bir miktar kaosa neden olacak ve bu da altını destekleyecek" dedi.

Wikes, Melbourne'de basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, "Altın madencisi olmanın yegane iyi tarafı, herşey kötüye gittiğinde, bizim iyi olmamız" dedi.



Altın son haftalarda, traderların Fed'in faiz artırımına gitmeye hazırlanmasına karşın beklentiler üzerinde baskın konumda olan seçim kampanyasını izlemeleri ile birlikte sert hareketler göstermişti. Seçim sonuçlarının gelmesi ile birlikte, Fed'in faiz artırımı olasılığı azaldı ve bu gelişme de altına destek sağlıyor.

Hedge fonları Seçim Günü'nden bir hafta önce, Trump'ın zaferinin hisse senetleri göstergesi S&P 500 Endeksi'nin 1980'den bu yana en uzun satış dönemini gerçekleştirdiği hareketin tekrarını tetikleyebileceği endişeleri ile birlikte, altın pozisyonlarını artırdı.

Bloomberg'in seçimlerden önce düzenlediği ankete katılan 20'nin üzerinde analist ve trader, Trump'ın zaferinin altını 1,395 dolar seviyesine yükseltebilecceği tahmininde bulundu. Son 15 gündeki fiyat volatilitesini ölçen gösterge iki yılın en düşük seviyesinden yükseldi.

(12:00'de güncellendi)