Advertisement

Asya hisse senetleri, Donald Trump'ın iş dünyası dostu politikalar izleyeceği spekülasyonuna bağlı olarak yaklaşık sekiz ayın en büyük sıçramasını gerçekleştirdi ve küresel sıçramaya katıldı. Japonya hisse senetleri, yendeki düşüşün desteği ile sert yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.3 yükselerek Tokyo saati ile 10:00'da 136.49 seviyesine çıktı ve 2 Mart'tan bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirmeye yöneldi. Endeks Çarşamba günü, Trump'ın Hillary Clinton'ı geçerek ABD başkanlık yarışını kazanmasının yatırımcıları şok etmesinin ardından yüzde 3.2 düşmüş ve Brexit'in küresel piyasaları sarsmasından bu yana en sert düşüşünü göstermişti. Ancak Asya piyasalarını sarsan sert satış dalgası, yatırımcıların haberleri hazmtmesi ile birlikte, Avrupa ve Amerika'da sürmedi ve Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) yüzde 1.1 yukarıda kapandı.

Hong Kong'da Old Mutual Plc'nin bir biriminde Asya hisse senetleri başkanı Joshua Crabb, "Trump'ın zaferinin ardından kısa vadeli volatilite olacak, ancak bu kısa sürecek. Aynı Brexit'te olduğu gibi," dedi ve "Seçim sonucu insanların düşündüğü kadar kötü değil. Bazı vergi indirimleri ve mali teşvikler olacak. Bunlar şirket karları için iyi ve hisse sentleri için pozitif olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Çarşamba sabahı küresel hisse senetlerinde görülen ani satış dalgası ve güvenli liman varlıklarındaki ralli, Trump'ın ekonomik büyümeyi desteklemek için harcamaları artıracağı beklentileri ve seçildikten sonra yaptığı ilk konuşmada uzlaşmacı bir dil kullanması sonrası tersine döndü. Trump'ın zaferi ayrıca, mali teşvikleri artıracağı ve potansiyel olarak iş dünyası odaklı bir gündem takip edeceği beklentisi ile, Amerikan para politikasının görünümü konusunda belirsizliği artırdı.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında üç ayın en düşük seviyesi yakınında seyretmesi ile birlikte yüzde 5.3 yükseldi ve Çarşamba günkü yüzde 4.6'lık kaybını geri aldı. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.9 ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 3 sıçradı. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi, merkez bankasının faizi rekor düşük seviyeye indirmesi ve enflasyon hedefine ulaşmak için muhtemelen yeterince çaba gösterdiğini belirtmesinin ardından yüzde 1.9 yükseldi.