Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, yatırımcıların Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesini değerlendirmeleri ile birlikte, ABD petrol stoklarının arttığını gösteren verinin ardından varil başına 45 dolar civarına geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York piyasasında yüzde 0.5 kadar düştü. Petrol Çarşamba günü, erken saatlerde yüzde 4.3 kadar düştükten sonra, Trump'ın ABD'de bölünmüş siyasi kutupları birleştirmeye çalışacağı taahhüdünde bulunması ile birlikte satış dalgasının etkisini yitirmesi sonucu yüzde 0.5 yükseldi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, petrol stokları geçen hafta 2.43 milyon varil arttı.

Petrol, çoğu kimsenin beklemediği Trump'ın zaferinin ardından, yatırımcıların küresel görünümü değerlendirmeleri ile birlikte, varil başına 45 dolar civarında tutunuyor. Petrol piyasası için sonraki test, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) 30 Kasım'da Viyana'da gerçekleştireceği resmi toplantıda üretimi kısma anlaşmasını sonuçlandırıp sonuçlandıramayacağı olacak.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Piyasalar, Cumhuriyetçilerin Kongre'nin her iki kanadındaki kontrolü sağlaması ve aynı zamanda başkanlığı almasının teşvik politikaları için bir şans olabileceği konusuna odaklanıyor görünüyor," dedi ve "Bu tepkiyi yalnızca hisse senedi piyasalarında değil, sanayi emtiasında ve bunun bir parçası olan petrolde de görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 22 sent düşüşle varil başına 45.05 dolara kadar düştükten sonra, Hong Kong saati ile 09:15'te 45.07 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 29 sent yükselerek 45.27 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 25 altındaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 9 sent düşerek varil başına 46.27 dolara geriledi. Fiyatlar Çarşamba günü 32 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek 46.36 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 51 sent primli işlem gördü.