Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altının Donald Trump'ın şok seçim zaferi sonrası başlattığı sert yükseliş, traderların dikkatlerini Fed'in faiz artırımı olasılığının azalıp azalmadığına çevirmeleri ile birlikte devam etti.

Altın, ÇArşamba günü Cumhuriyetçi aday Trump'ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından Brexit oylamasından bu yana en sert yükselişini göstrmesi sonrası, yeniden yukarı yönde hareket etti. Spot altın yüzde 0.9 yükselerek ons başına 1,288.81 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 10:51'de 1,287.87 dolara geldi.

Trump'ın sürpriz zaferi, ABD'nin dünya ile ilişkilerini yeniden şekillendirmesi anlamına geliyor. Amerika'nın politkasının potansiyel tahmin edilemezliği, Fed'in faiz artırımını geciktirebileceği spekülasyonunu güçlendiriyor ve bu durum, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altını olumlu etkiliyor.

Sydney'de altın traderı ve rafinerisi Australian Bullion Co.'nun baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Altın önümüzdeki günlerde muhtemelen Trump'ın gelecekteki politika platformuna ilişkin belirsizlikten faydalanacak," dedi ve "Toz duman ortadan kalktığında, atının için daha fazla desteğin geldiğini göreceğiz. Bu açık bir şekilde belirsizliği biraz artırıyor"şeklinde görüş bildirdi.

Altın, oylara sayıldıkça Trump'a Beyaz Saray yolunun açılması ile birlikte, yüzde 4.8 kadar yükseldi, ancak kaygıların azalması ile birlikte günü yalnızca yüzde 0.2 yukarıda kapadı. Trump'ın seçim zafer sonrası yaptığı konuşmada ABD'de derin bölünmenin giderilmesi gerektiğini söylemesi, Australia & New Zealand Banking Group analistlerine göre, yatırımcıların rahatlamasına neden olan uzlaşmacı bir ton getirdi.

Bloomberg'in derlediği fed fonları faizi (Fed'in politika faizi) vadeli işlem verilerine göre, ABD merkez bankasının Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 82 seviyesinde. Bu olasılık geçen haftanın sonunda yüzde 76 seviyesindeydi. Bu olasılık, 24 saat işlem gören ABD gecelik endeksli swaplara göre, seçim sonuçlarının gelmesi ile birlikte kısa süreliğine yüzde 50'nin altına indi. Bu şekilde hesaplanan olasılık, genellikle vadeli kontratlara bağlı hesaplamalara göre daha düşük çıkıyor.

Altın vadeli kontratları, yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara akın eetmesi ile birlikte çok yoğun işlem gördü. Nee York saati ile 14:30 itibariyle 780,000'den fazla vadeli kontrat el değiştirdi ve bu hacim, 24 Haziran'daki Brexit oylaması sonrasındaki hacmin de üzerine çıktı.