Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, piyasaların bu hafta Donald Trump'ın bazılarınca beklenmeyen ABD başkanlık seçim zaferi ile sarsılmasının ardından, dikkatlerin OPEC'in fiyatları desteklemeye yönelik çabalarına çevrilmesi ile birlikte, varil başına 45 doların altındaki düşüşünü sürdürdü.

Vadelipetrol kontratları New York'ta yüzde 0.7 geriledi ve son üç haftanın ilk haftalık kazancının bir kısmını geri verdi. Uluslararası Enerji Ajansı, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) kaydadeğer üretim indirimlerine gitmezse, "aralıksız küresel arz artışı" ortamında, fiyatların geri çekilebileceğini kaydetti. Dolar Mart ayından bu yana en yüksek seviyeleri yakınındaki seyrini sürdürdü ve bu durum dolarile fiyatlanan petrolün cazibesini azaltıyor.

Petrol, OPEC'in geçen ay üye ülkeler için üretim kotalarını belirlemede başarısız olmasının ardından varil başına 45 doların altına indi. OPEC'in 30 Kasım'daki toplantısında üretim indirimi kararının sonuçlandırılabilmesi için üye ülkelerin üretim kotalarının belirlenmesi gerekiyor. Yatırıcmılar Trump'ın seçim zaferinden sonra yaptığı uzlaşmacı tondaki konuşmasından dolayı rahatlarken, artan ABD ham petrol stokları, yüksek seviyelerde bulunan stokları tekrar hatırlattı.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Dikkatler şimdi OPEC'te," dedi ve "Trump faktörü geride kaldı. Şimdi sıra arz ve talepte. Fiyatlar ne kadar düşerse, anlaşmaya varılması yönünde baskı o kadar artar" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 32 sent düşerek varil başına 44.34 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 11:20'de 44.42 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 61 sent ya da yüzde 1.4 düşerek 44.66 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 43 altındaydı.

Ocak vadeli Brent petorlü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 23 sent ya da yüzde 0.5 düşerek varil başına 45.61 dolara kadar indi. Kontrat Perşembe günü 52 sent ya da yüzde 1.1 düşerek 45.84 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 51 sent primli seyretti.