Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

ABD Doları, başlıca rakiplerine karşı bir yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Küresel piyasalar, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın 45. ABD Başkanı seçilmesini fiyatlamaya devam ediyor.

Trump'ın vergi indirimi ve altyapı yatırımlarına 1 trilyon dolar harcama gibi planlarının ABD ekonomisini canlandıracağı beklentisiyle hareket eden yatırımcılar, doların başlıca rakiplerine karşı Kasım 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

Doların, avro, yen, sterlin, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 diğer para birimine karşı değerini ölçen Dolar Endeksi (DXY) yüzde 1'in üstünde değer kazanarak 100.22'ye yükseldi. Bu, yaklaşık bir haftadır yükseliş eğiliminde olan DXY'nin son bir yıldaki en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan, avro/dolar paritesi ise 1,0720 ile Aralık 2015'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, avrodaki gerilemede gelecek sene yapılacak seçimlerde Donald Trump gibi milliyetçi ve korumacı politikalar öneren adayların seçilebileceği korkusunun yükselmesinin etkili olduğunu düşünüyor.

- Çin Yuanı 2008'den bu yana en düşük seviyesinde

Bununla birlikte, Trump'ın genişlemeci mali politikalarının büyüme ve enflasyonu artırarak, ABD Merkez Bankasını (Fed) faizleri daha hızlı artırmaya sevk edeceği beklentisi, yükselen piyasa ekonomilerini olumsuz etkiliyor.

Çin'in para pirimi yuan dolar karşısında TSİ 20:45 surlarında 6.8412'den işlem görerek, son 8 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Ayrıca, Meksika pesosu, Türk lirası ve Rus rublesi de dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişmekte olan para birimleri arasında bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda TSİ 20:45 surlarında Dolar/TL yüzde 1 artışla 2,2840, dolar/ruble yüzde 0,8 yükselişle 62,2788 ve dolar/peso yüzde 0,2 kazançla 20,85 seviyelerinde seyrediyor.

AA