Advertisement

Asya hisse senetleri, Tokyo hisse senetlerinin yedi ayın zirvesine çıkmasını sağlayan kazançlarını koruması ve yatırımcıların yeni ABD başkanı Donald Trump'ın mali teşvik planlarına göre pozisyon almaya devam etmeleri ile birlikte yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, ikigün süren kaybın ardından, yüzde 0.2 yükselerek, Tokyo saati ile 09:13'te 134.53 seviyesine yükseldi. Japonya'da Topix Endeksi, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc.'nin beklenenden daha iyi kar açıklaması ile sıçrama yapması ile birlikte yüzde 0.1 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.7 gerilerken, Güney Kore'de Kospi Endeksi fazla değişmedi.

Asya hisse senetleri, Trump'ın altyapı harcamalarını artırmasının büyümeyi destekleyeceği ve enflasyonu yükselteceği, bunun sonucu Fed'in faiz artırımını hızlandıracağı ve güçlü dolara yol açacağı spekülasyonunun arttığı bir ortamda, satış dalgasının ardından istikrar kazanıyor. Fed'in Aralık ayındaki toplantıda faiz artırma olasılığı,bir hafta önceki seviyesi olan yüzde 80'den yüzde 92'ye çıktı. Trump'ın korumacı dış ticaret politikaları uygulayacağına ilişkin endişeler ise gelişen piyasalardan sermaye çıkışlarına neden oldu.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Riskler arttı ve piyasaların ABD'den nihayetinde hangi politikaların gelebileceği konusunda ikinci tahminlerini yapmaya başlamaları ile birlikte volatilitenin artmasını bekliyoruz," dedi ve "Piyasaların karşı karşıya bulunduğu zorluklardan biri, tüm bu hareketlerin etkilerinin ne olacağının belli olmaması. Birçoğunda, durumun nasıl gelişeceğini bekleyip görmemiz gerek" şeklinde görüş bildirdi.

Topix Endeksi yükselişini dördüncü güne taşıdı ve Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyrediyordu. Japon hisse senetleri, Trump'ın geçen hafta seçilmesinin ardından yenin değer kaybetmesinden dolayı, Asya hisse senetleri arasında en dirençli grup oldu. Japon yeni New York'ta Pazartesi günü yüzde 1.6 düştü ve bu ayki kaybını yüzde 3.2'ye genişletti. yen Salı günkü işlemlerde yüzde 0.3 yükseldi.

Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi, hizmet sektörü verisinin Ekim ayında beklenenden daha hızlı büyüdüğünü gösteren verinin ardından yüzde 0.2 yükseldi.