Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, OPEC üyelerinin üretimi azaltma ve fiyatlara istikrar kazandırmaya yönelik bir anlaşma sağlamak için son bir diplomatik adım ayacağına ilişkin beklentilerle birlikte, son sekiz haftanın en düşük kapanışının ardından yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 4.3 düştükten sonra yüzde 1.5 kadar yükseldi. Katar, Cezayir ve Venezueala, görüşmeler hakkında bilgiye sahip bir temsilciye göre, bir anlaşmayı sonuçlandırmaya yönelik görüşmeler için öncülük ederken, Suudi Arabistan, Irak ve iran, Eylül ayında Cezayir'de varılan anlaşmada üretim kısıntılarının nasıl paylaşılacağı konusunda anlaşmazlık içinde. Bloomberg'in Çarşamba günüaçıklanacak olan resmi veriler öncesi düzenlediği ankete göre, ABD ham petrol stoklarının üst üste üçüncü haftada da artış göstermesi bekleniyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC), 30 Kasım'daki toplantıda, üretim kısıntısı anlaşmasının uygulanması konusunda başarısız olabileceği endişeleri ile yaklaşık dört haftadır düşüyor. Grup son sekiz yıldır ilk kez üretimin düşürülmesi konusunda anlaşmaya varırken, İran üretimi artırdı ve Irak IŞİD ile savaş halinde olmasından dolayı bu anlaşmadan muaf tutulmayı istiyor. Uluslararası Enerji Ajansı, üretim kısıntısına gidilememesi durumunda, "küresel arz artışının sürdüğü" bir ortamda fiyatların daha da düşebileceği uyarısında bulundu.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Bu seviyedeki piyasa, kısa pozisyonların kapatılmasına duyarlı ve OPEC üyeleri, toplantı öncesi yaptıkları açıklamalarda bir anlaşma olabileceğini işaret etmeleri durumunda, fiyatlar yukarı yönde hareket edebilir," dedi ve "Şu anda petrol üzerinde, kısa ila orta vadeli arz baskısı var ve bu durum son düşüşün sebebi" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 63 sent kadar yükselerek varil başına 43.95 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 10:44'te 43.94 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 9 sent düşerek 43.32 dolar ile 19 Eylül'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 30 altında. Fiyatlar geçen hafta yüzde 1.5 düştü.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 59 sent ya da yüzde 1.3 düşüşle varil başına 45.02 dolara kadar indi. Kontrat Pazartesi günü 32 sent düşerek 44.43 dolar ile 10 Ağustos'tan bu yana en düşük kapanışını yaptı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyaska 42 sent primliişlem gördü.