Advertisement

Asya hisselerinin çoğu, ABD hisse senetlerindeki düşüşün ardından, güçlü yenin Japonya hisse senetleri üzerinde baskı oluşturması ve yatırımcıların dikkatlerini Donald Trump'ın seçilmesinin ardından Fed Başkanı Janet Yellen'ın yapacağı ilk konuşmaya çevrilmesinin ardından değer kaybetti.

Dolar bazında MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde 147 hisse değer kazanırken, 247 hisse değer kaybetti ve endeks Tokyo saati ile 09:06'da fazla değişmeyerek 134.64 seviyesinde kaldı. Asya Pasifik hisselerinin gösterge endeksi, Trump'ın geçen haftaki şok seçim zaferinden bu yana, yatırımcıların ABD'de borçlanma maliyetlerinin önceki tahminlerden daha hızlı artabileceği beklentisi ile gelişen piyasa varlıklarını satmaları ile birlikte yüzde 2'den fazla geriledi. Japonya hisse senetleri aynı dönemde, yenin dolar karşısında zayıflamasının etkisiyle, yükseldi ve Çarşamba itibariyle Şubat ayında gördüğü dip seviyeden yüzde 19 tırmandı.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Reuters'te Çarşamba günü çıkan habere göre, Fed'in seçim sonrası piyasa hareketlerine aşırı tepki vermemesi gerektiğini, zira yeni harcamaları ve ticaret politikalarını tahmin etmek için henüz erken olduğunu söyledi. Vadeli kontratlar, Fed'in Aralık ayında faiz artırımının neredeyse kesin olduğunu işaret ediyor ve bu nedenle, yatırımcılar, Trump'ın seçilmesinin büyüme ve enflasyon tahminlerini nasıl etkilediğini görmek için, Yellen'ın Perşembe günü Washington'da Kongre'ye yapacağı konuşmayı izleyecek.

Sydney'de Patersons Securities Ltd. stratejisti Tony Farnham, "Birçok yatırımcının Fed Başkanı Janet Yellen'ın Kongre'de yapacağı konuşmayı beklemelerinden dolayı, piyasada olağan bir temkinlilik havası hakim," dedi ve "ABD'de açıklanan ekonomik veriler, grup olarak, zayıf taraftaydı" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 108.92 seviyesine gelmesi ile birlikte yüzde 0.5 geriledi. Tokyo Borsası'nda hisse sentleri Çarşamba günü, zayıf yenin ihracatcı şirketlere alım getirmesi ve borçlanma maliyetlerinde görülen küresle yükselişin banka hisselerini olumlu etkilemesiyle birlikte Şubat başından bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Seul'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 düşerken, Hong Kong'da Hang Seng ve Hang Seng China Enterprises endeksleri en az yüzde 0.1 aşağıdaydı.