Advertisement

Asya hisse senetleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın merkez bankasının faiz artırımına yakın olduğunu işaret etmesinin ardından, zayıf yenin Japon hsse senetlerini boğa piyasasına yaklaştırması ile birlikte alış ağırlıklı seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endesi fazla değişmeyerek Tokyo saati ile 09:08'de 134.80 seviyesinde kaldı ve endekste, düşen iki hisse karşılığı yaklaşık üç hisse yükseldi. Japonya hisseleri, Trump'ın seçilmesinin ardından yenin Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine inmesi ile birlikte Asya hisse senteleri arasına en iyi performans gösteren grup oldu. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi Hazian ayında gördüğü en düşük seviyeden yüzde 30'nn üzerinde yükseldi ve endeks bu seviyelerde kapanırsa, boğa piyasası olarak adlandırılan duruma girmiş olacak.

Japonya'nın dışında, Asya hisse senetleri, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın 8 Kasım'daki seçimlerden zaferle çıkmasından bu yana dalgalı seyretti. Gelişen piyasa varlıkları, Trump'ın harcamaları artırma planının enflasyonu artıracağı beklentisi ileFed'in faizi daha hızlı artıracağı spekülasyonuna bağlı olarak sert satışlarla karşılaştı.

Tokyo'da Nomura Holdins Inc. kıdemli stratejisti Juichi Wako, "Daha güçlü dolara yönelik hareketle birlikte, Japonya hisselerine de alım geldi," dedi ve "Yellen'ın yorumları küresel hisse senetleri için bir kuyruk rüzgarı oluşturdu. Gelecek yıl iki faiz artırımı olacağıa yönelik beklentilerin değişmesi için yeterince işaret yok ve sıkılaştırma konusunda endişe duymaya gerek yok" şeklinde görüş bildirdi.

Seçimlerden sonra yaptığı ilk konuşmada, Fed Başkanı Janet Yellen, kanun yapıcılara, ekonominin hız kazanmaya devam etmesi ile birlikte, Fed'in borçlanma maliyetlerini yükseltmeye yakın olduğunu söyledi. Bu yorumlar, ABD Hazine tahvillerinde seet satış getirdi ve bu kağıdın faizi sekiz baz puan yükseldi. Banka hisseleri, Trump'ın seçim zaferinden bu yana yükseldi. Trump yönetiminin mali teşvikleri artıracağı spekülasyonu, ekonomik büyümeye duyarlı sektörlerin hisselerine alım getiriyor.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin Perşembe günü yüzde 1 düşmesinin ardından kayıplarını koruması ile birlikte yüzde 0.8 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.4 tırmandı. Güney Kore'de KOspi Endeksi yüzde 0.2 geriledi.