Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen'ın Perşembe günkü kongre konuşması ardından haftanın son işlem gününe 3.3800'den başlayan Türk Lirası, gün içi işlemlerde 3.3687 ile 3.4040 seviyeleri arasında dalgalandı.

Donald Trump'ın kamu harcamalarını artırarak yavaşlayan büyümeyi canlandıracağı ve enflasyonu destekleyeceği yönündeki beklentiler, Fed'in 2016 yılı sona ermeden faiz artırıma gideceğine ilişkin piyasa beklentisinin Cuma günü itibariyle yüzde 96'ya tırmanmasında etkili oldu.

Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gideceğine ilişkin yatırımcı beklentilerinin etkisiyle küresel hazine tahvillerinde ABD seçimlerinden bu yana satış olurken, gelişen piyasa paraları değer kaybetti. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, seçimlerden bu yana yüzde 4.27 yükseldi.

Türk Lirası, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki sürpriz başarısından bu yana, değer kaybeden gelişen piyasa paralarından negatif ayrıştı. Anayasa tartışmaları gibi iç siyasi gelişmeler, Orta Doğu'daki gelişmeler ve terör sorunu, söz konusu ayrışmada etkili oldu. JPMorgan Gelişen Piyasa Paraları Endeksi, ABD seçimlerinden bu yana Cuma günü itibariyle yaklaşık yüzde 3.40 değer kaybederken, Türk Lirası dolar karşısında yaklaşık yüzde 7.80 düşüş kaydetti.

Türk Lirası, geçtiğimiz üç ayda Bloomberg'ün takip ettiği 24 gelişen piyasa parası arasında dolar karşısında yaklaşık yüzde 14 ile en fazla düşen para oldu. ABD seçimlerinden bu yana ise yüzde 5.59 ile Brezilya Reali ve Güney Arika Randı ardından en fazla gerileyen üçüncü para birimi oldu.

Türk Lirası, TSİ 12:35'te yaklaşık yüzde 1 ekside 3.4040 seviyesinden işlem gördü.