Advertisement

Japonya hariç Asya hisse senetleri, yatırımcıların Fed'in gelecek ayki toplantıda faiz artırımına gitmesine ilişkin beklentilerini artırması ile birlikte düşerken, Japonya hisse senetleri, yendeki düşüşün etkisiyle kazançlarını genişletti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi dalgalı bir seyir izledikten sonra, Japonya hisselerindeki kazançların desteği ile yüzde 0.1 yükselerek, Tokyo saati ile 09:32'de 134.18 seviyesine geldi. Topix Endeksi yüzde 0.6 yükseldi ve 12 Şubat'ta gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 20 yükseldi. Endeks kapanışta da bu seviyelerde tutunursa, Nikkei 225 Endeksi gibi boğa piyasasına girmiş olacak. Yen, Japonya'da ihracatın Ekim ayında beklenenden daha fazla düşmesinin ardından, dolar karşısında 110.86 seviyesinde seyrediyordu. Japon yeni son iki haftada, ABD'de yeni başkan Donald Trump'ın enflasyonist baskıları artıracağı ve bunun da Fed'in faiz artırımlarına gitmesi için zemini güçlendirmesi ile birlikte yaklaşık yüzde 7 değer kaybetti.

Japonya dışında Asya hisse senedi piyasaları, Cumhuriyetçi aday Trump'ın 8 Kasım'daki şok seçim zaferinin ardından, büyüme odaklı politikalarının gelecek ayki toplantıda Fed'in faiz artırma ihtimalini yükseltmesi ve gelişen piyasalardaki satışları derinleştirmesi ile birlikte olumsuz bir seyir izledi. Fed fonları (Fed'in gösterge faizi) vadeli kontratları, Fed Başkanı Janet Yellen'ın parlamenterlere yaptığı konuşmada ABD ekonomisinin hız kazanması ile birlikte Fed'in faiz artırımına yakın olduğunu söylemesinin ardından neredeyse kesin hale geldiğini gösterdi. Bu olasılık seçim öncesi yüzde 80 seviyesindeydi.

Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Yatırımcıların biraz soluklanması ile birlikte, biraz mola görmek beni şaşırtmayacak ve bu Asya piyasaları da, aşağı ya da yukarı yönde hareket etmeden önce, bir mola verebilir ve bir miktar konsolidasyon görebiliriz," dedi ve "Güçlü bir hareketin ardından konsolidasyon iyi bir şey" şeklinde görüş bildirdi.

Gğney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 gerilerken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.2 kaybetti.