Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Para yöneticileri, petrol üreticileri ve tüketicilerinin WTI petrolde yukarı yönlü beklentisi, volatilitenin artacağına ilişkin beklentilerin artmasıyla, dokuz yılın zirvesine tırmandı.

Küresel piyasalar, Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki zaferinin ardından çalkalandı. Ayrıca OPEC'in petrol arzına ilişkin bir anlaşmaya varma yönündeki görüşmelerinin devam etmesi de piyasalar üzerinde etkili oldu. ABD Doları, Ocak ayından bu yana görülen en yüksek seviyesine tırmandı. Petrol volatilitesine ilişkin bir gösterge, geçtiğimiz hafta yedi ayın zirvesine çıkarak, fiyatların daha fazla dalgalanacağına dair trader beklentilerini işaret etti.

Petrol yukarı ve aşağı yönlü kontratların sayısı, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) verilerine göre 15 Kasım'da sona eren haftada 1.47 milyon kontrat ile 2007 yılından beri görülen en yüksek seviyeye tırmandı. WTI petrolde alım opsiyonlarının işlem hacmi, aynı dönemde rekor seviyeye yükseldi. CBOE Ham Petrol Volatilite Endeksi, Nisan ayından beri görülen en yüksek seviyesine tırmandı.

New York'ta Citi Futures Perpective enerji analisti Tim Evans, “Piyasada tansiyon yüksek, hem üreticiler hem tüketiciler OPEC'in 30 Kasım'da ne yapacağına ya da ne yapmayacağına ilişkin endişe duyuyor. Sürpriz fiyat hareketlerinden korunmak istiyorlar” dedi.