Advertisement

Asya hisse senetleri, gösterge endekslerin rekor zirvelere çıktığı ABD piyasalarından kaynaklanan iyimserliğin etkisiyle yükseldi. Japonya hisse senetleri, yatırımcıların Fukushima'da tusnami uyarısı yapılmasına neden olan yer sarsıntısının etkilerini değerlendirmeye çalışması ile birlikte dalgalı seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 yükselerek Tokyo saati ile 09:10'da 135.00 seviyesine tırmandı. Japonya'da Topix Endeksi, Pazartesi günü boğa piyasasına girmesinin ardından fazla değişmedi. Yen dolar karşısında, 7.4 büyüklüğündeki depremin Salı sabahı erken saatlerde Japonya'nın kuzeydoğu bölgesini sarmasının ardından yüzde 0.2 yükselerek 110.56 seviyesine ulaştı. Asya enerji hisselerini içeren endeks, İran ve Irak'ın OPEC'in arz kısıntısı konusunda anlaşmaya varabileceğini işaret etmesi sonrası petrol fiyatarında görülen yükselişin ardından yüzde 0.9 tırmandı. ABD'de dört büyük endeksin tümü, yeni yönetimin politikalarının büyümeyi destekleyeceğine ilişkin iyimserliğin etkisiyle, 1999'dan bu yana ilk kez aynı gün rekor seviyelere yükseldi.

Asya hisse senetleri bu ay, Donald trump'ın 8 Kasım'daki seçim zaferinin, Aralık ayında Fed'in faiz artırımına gideceği beklentilerine dayanarak gelişen piyaslardan fon çıkışlarının artırması sonucu geriledi. Fed Başkanı Janet Yellen geçen hafta parlamentoda yaptığı konuşmada, merkez bankasının borçlanma maliyetlerini artırmaya yakın olduğunu söyledi. Fed fonları (Fed'in gösterge faizi) vadelileri, ABD merkez bankasının Aralık ayındaki toplantıda faiz artırıma olasılığını yüzde 100 olarak işaret ediyor. Bu olasılık Kasım ayının başlarında yüzde 68 seviyesindeydi.

Sydney'de Rivkin Securities yatırım analisti James Woods, "Asya'nın kalan kısmının, ABD piyasalarından gelen pozitif etkiyle birlikte geniş tabanlı alımlarla karşılaşması bekleniyor," dedi ve "Şu anda katkıda bulunan çok fazla şey var; Trumponomi'ye ilişkin iyimserlik ve yıllardır çağrısını yaptığımız mali teşvik. Bu durum mutlak biçimde katkıda bulunuyor ve üçüncü çeyrekte kar resesyonunu yenen ABD şirket karları büyümesi de olumlu. ABD ekonomisi iyi gidiyor ve bu, küresel ekonomide herkes için iyi bir işaret" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da deprem, Mart 2011'deki depremde yoğun hasar gören nükleer tesisin bulunduğu Fukushima sahilini vurdu ve tsunami uyarısında bulunulmasına neden oldu. Depremin hemen ardınan hasar konusunda bilgi gelmedi. Japonya'da gösterge Topix Endeksi Pazartesi günü Şubat ayındaki dip seviyeden boğa piyasasına girdi ve Cuma günü bu piyasaya giren Nikkei 225 Endeksi'ne katıldı.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.7 yukarıdaydı. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.9 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.