Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Yatırımcılar altın konusunda olumsuz düşünüyor. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Fed'in faizi artırmaya hazırlanması, ABD hisse senetlerinin art arda rekor zirvelere tırmanması ve Donald Trump'ın başkanlığı devralmak için hazır olması ile birlikte, yaklaşık üç yılın en büyük aylık kaybına hazırlanıyor.

Dokuz gün üst üste düştükten sonra, altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Kasım ayında şimdiye dek 71.8 ton azalarak 1,915.8 tona geriledi. Bu ayın tamamlanmasına bir hafta kalmasına karşın, bu miktar, Aralık 2013'ten bu yana en büyük düşüşü işaret ediyor ve bunun sonucu, küresel varlıklar Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Altın destekli ETF'lerden çıkış, yeni başkan Trump'ın harcamaları artıracağı beklentisi ile Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığının yüzde 100'e çıkması ve doların değer kazanması sonucu daha da arttı. Çarşamba akşamı açıklanacak olan Fed'in Kasım ayı toplantı tutanakları muhtemelen, seçim öncesi yetkililerin borçlanma maliyetlerini artırmaya yakın olduğunu gösterecek. Daha sonraki gelişmeler ise faiz artırımı olasılığının daha da güçlenmesine neden oldu. ABD'de hisse senedi gösterge endekslerinin dördü de Salı günü rekor seviyelere yükseldi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Faizlerde ve dolarda artış var, her iki durum da potansiyel olarak altın için iyi değil," dedi ve "Bu nedenle ETF'lerden çıkış gördük" şeklinde görüş bildirdi.

Aylık Düşüş

Spot altın, Salı günü yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,212.32 dolara indikten sonra, Singapur saati ile 10:05'te 1,213.89 dolara geldi. Metal, dolar göstergesinin yükselmesi ile birlikte, 18 Kasım'da 1,202.96 dolar ile Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine indi ve bu yılın ilk üst üste iki aylık düşüşüne yöneldi.

Küresel ETF varlıklarındaki dokuz günlük düşüş, Fed'in yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gittiği geçen yılın Aralık ayından bu yana en uzun düşüş dönemini işaret ediyor. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmamasından dolayı altın tutmayı daha az cazip hale getiriyor.

Mayıs ayında altının yatırımları arasında en üst seviyede olduğunu söyleyen Stanley Drunkenmiller, ABD seçimleri gecesi tüm altınını sattı. Drunkenmiller, bu adımını güçlü büyüme ve artan faize göre attı ve CNBC'ye yaptığı değerlendirmede, son birkaç yılda altın tutmak için sebeplerin tümünün sona ermiş gibi göründüğünü belirtti.