Advertisement

Asya hisse senetleri, Japonya hisse senetlerinin yükseliş serisini sürdürmesi ve ABD hisse senetlerini üst üste rekor seviyelere yükselten rallinin devam etmesi ile birlikte değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 yükselerek Tokyo saati ile 09:07'de 135.42 seviyesine tırmandı. Japonya'da Topix Endeksi, Çarşamba günkü tatilin ardından, yüzde 0.9 yükselerek Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Japonya hisse senetleri, doların Çarşamba günü 10 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmanması ve bununla birlikte yenin dolar karşısında yüzde 1.2 zayıflamasının etkisi ile değer kazandı. ABD'de Standrad & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) ve Dow Jones Endeksi, beklenenden daha iyi çıkan ABD dayanıklı tüketim malları siparişleri ve imalat sanayi verilerinin ekonomik görünümü iyileştirmesi ile birlikte, Perşembe günkü tatil öncesi, yeniden tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktı.

Küresel hisse senedi piyasaları, ABD'de yeni başkan Donald Trump'ın mali harcama planlarının dünyanın en büyük ekonomisini hızlandıracağı ve faiz artırımına karşı dirençli kılacağı spekülasyonu ile bu hafta yükseldi. Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 100'e çıktı. Bu olasılık bir ay önce yüzde 68 seviyesindeyfi.

Auckland'da First NZ Capital Group Ltd. ekonomi ve strateji direktörü Chris Green, "Trump'ın seçilmesinin ardından mali harcamaların artırılacağı ve vergilerin düşürüleceği, buna bağlı olarak, ABD ekonomisinin hızlanacağı beklentileri ile, hisse senetlerine doğru olumlu bir eğilim var" dedi.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde0.1 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 gerilerken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.