Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın ayaklar altında kalmaya devam ediyor. Metal, yeni başkan Donald Trump'ın ekonomiyi destekleyici yöndeki politikalarının Fed'e faiz artırımı konusunda yardımcı olması ve bunun sonucu, ABD hisse senetleri rekor üstüne rekor kırarken doların güçlenmesi ile birlikte ons başına 1,200 dolar seviyesinin altına indi.

Spot altın yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,182.95 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 11'de 1,183.53 dolara geldi. Fiyatlar Çarşamba günü 1,181.84 dolar ile Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine indi ve bu ay yüzde 7.3 kayıpla Haziran 2013'ten bu yana en kötü aylık performasına yöneldi.

Sorunlu dönemlerde varlıklarını korumak için altına yönelen yatırımcılar, Trump'ın ekonomiyi canlandırma ve altyapı harcamalarını artırma planlarının sonuçlarını değerlendirmeleri ile birlikte hazırlıksız yakalandı. Bu gelişmeler, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Aralık ayında faiz artırımına gitmeye hazırlanması ile birlikte geldi ve ABD'de Çarşamba günü açıklanan ve beklenenden daha iyi çıkan dayanıklı tüketim malları siparişleri ve imalat verilerinin ardından, faiz artırımı için zemin daha da güçlendi. Dolardaki yükselişle birlikte, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, üç yılı aşkın sürenin en güçlü aylık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi.

Mumbai'de Commtrendz Risk Management Services Ltd.'nin direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Fed'in faiz artırımından ziyade, FOMC toplantısı öncesi, dolardaki güçlü seyir öne çıkıyor," dedi ve "Bu dönemde altın tutmak cazip değil. Altın çok zayıf görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Madencilik şirketleri, altın fiyatlarındaki düşüşle birlikte, fiyatların yükselmesinin desteğiyle 2016 yılında elde ettiği kazançlarını eritiyor. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., Sydney'deki işlemlerde yüzde 4.2 kadar düşerken, Zijin Mining Group Co. Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 3.1 kadar değer yitirdi.

ETF Çıkışları

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Kasım ayında 85.5 ton düşerek, 1,902 ton ile Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Son 10 senstaki düşüşünün ardından, varlıklar, Haziran 2013'ten bu yana en büyük aylık kaybına hazırlanıyor.

Altının bu ayki düşüşü, 2016 yılının başlarındaki yükseliş ile zıtlık teşkil ediyor. Altın fiyatları yılın ilk iki çeyreğinde, Fed'in faiz artırımına gitmekten kaçınması , ETF varlıklarındaki sıçrama ve yatırımcıların Brexit oylaması gibi beklenmedik siyasi olaylara tepki vermesi ile birlikte güçlü bir şekilde yükseldi. Altın, sert düşüş öncesi, üçüncü çeyrekte fazla değişmedi.

Fed yetkilileri 13-14 Aralık'ta bu yılın son toplantısını yapacak ve yatırımcılar, vadeli kontrat verilerine göre, bu toplantıda Fed'in faiz artırma olasılığını yüzde 100 olarak görüyor. Fed politika yapıcıları, politika faizini, geçen yılın Aralık ayında bu yana yüzde 0.25-yüzde 0.50 aralığında tuttu.