Advertisement

Asya hisse senetleri, zayıf yenin Japonya hisse senetlerini desteklemesi ve ABD ekonomisinin yüksek borçlanma maliyetleri ile baş edebileceğine ilişkin iyimserliğin artması ile birlikte değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükselerek Tokyo saati ile 09:51'de 135.14 seviyesine çıktı ve böylelikle, bölge hisse senetlerinin gösterge endeksi, Ekim ortasından bu yana ilk haftalık kazancını daha da genişletti. Japonya hisseleri, doların yen karşısında Mart ayından bu yana en yüksek seviyesinde tutunması ile birlikte yükselişini 11'nci güne taşıdı. Hong Kong'da işlem gören Çin hisseleri Perşembe günü, yuanın istikrar kazandığı bir ortamda banka ve emlak şirketlerinin değer kazanması ile birlikte üç haftanın en yüksek seviyesini gördü. En fazla kayıp, pesonun 2008'den bu yana en düşük seviyesine inmesi ile birlikte Filipinler'deydi.

Ekonomik veriler ve yeni ABD başkanı Donald Trump'ın yönetiminde harcamaların artırılacağı beklentisi, Fed'in gelecek ayki toplantısında faiz artırımına gitmesini neredeyse kesinleştirdi ve bu durum, doların son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu. Bu gelişmeler, ABD'de tahvil faizlerindeki artışların riskli varlıkların cazibesini azaltacağı beklentilerinin olduğu bir ortamda, gelişen piyasa varlıklarına sert satış getirdi.

Melbourne'de Peak Asset Management LLC icra dikretörü Niv Dagan, "ABD'de faizin artırılacağı beklentisi, ABD ekonomisinin güçlü olduğuna ilişkin olumlu bir işaret olarak algılanıyor ve dolara ilave akışların sürmesine neden oluyor," dedi ve "Mesela Filipinler gibi, gelişen piyasalardan çıkışlar hisse senedi piyasaları üzerinde baskı oluşturuyor ve güçlü doları olumsuz olarak görmeye devam edeceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.6 yükseldi ve yükselişini 11'nci güne taşıyarak Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine yöneldi. Avustralya'da ASX/200 Endeksi yüzde 0.3 yükselirken, Kore'de Kospi Endeksi fazla değişmedi.