Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, Irak Başbakanı'nın ülkesinin üretimi kısma konusunda anlaşmaya katılacağını işaret etmesinin ardından OPEC'in üretimin düşürülmesi için dikkatlerini İran ve Rusya ile müzakerelere çevirmesi ile birlikte yükselişini ikinci haftaya taşıdı.

Vadeli kontratlar New York'ta fazla değişmedi. Cezayir Enerji Bakanı Noureddine Boutarfa, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, Cumartesi günü anlaşma sağlamak amacıyla Tahran'ı ziyaret edecek. İki kaynağa göre, OPEC bakanları, 30 Kasım'daki OPEC zirvesi öncesi, aralarında Rusya'nın da olduğu üye olmayan ülkeler ile kahvaltıda bir araya gelecek. Irak Başbakanı Haider Al-Abadi, ülkesinin önceki duruşunun aksine, üretimin kısılmasına ilişkin anlaşmaya katılacaklarını söyledi.

OPEC'in üçüncü büyük üreticisi olan ve üretimini uluslararası yaptırımlar öncesi seviyesi olan günlük 4 milyon varile çıkarmada ısrar eden İran ile anlaşmaya varılması için bazı engeller devam ediyor. OPEC'in anlaşmaya varması durumunda, Rusya'nın üretimi rekor seviyelerde dondurma önerisi, üretim kısıntısı isteyen bazı OPEC üyelerinde hayal kırıklığına neden oluyor. Ön anlaşmada, OPEC'in kollektif üretiminin günlük 32.5-33.0 milyon varile indirilmesi kararlaştırılmıştı. OPEC Ekim ayında günlük 33.6 milyon varil petrol üretti.

Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Baz senaryom, bir anlaşma ile sonuçlanacak gevşek bir iletişim olacağı ve bunun önümüzdeki haftalarda şekilleneceği şeklinde," dedi ve "Ralliler, kategorik bir şey elde edemezsek, kısa ömürlü olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1 sent düşerek Sydney saati ile 12:24'te varil başına 47.95 dolara geldi. Ham petrol bu haftayı yüzde 5 kazançla geçmeye yöneldi. ABD'nin Perşembe günü Şükran Günü nedeniyle tatil olmasından dolayı kapanış fiyatı yoktu ve tüm işlemler Cuma günü kayıt altına alınacak.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 6 sent düşerek varil başına 48.94 dolara indi. Fiyatlar Perşembe günü 5 sent yükselerek 49 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 98 sent primli işlem gördü.