Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, güçlü doların etkisi ile üst üste üçüncü haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi. Değerli metal, Fed'in gelecek ay faiz artırımına gideceği ve 2017'de de faiz artırımının devam edeceği beklentisinin doları yükseltmesi sonucu dokuz ayın en düşük seviyesine indi.

Spot altın yüzde 0.9 düşüşle ons başına 1,171.18 dolar ile Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından, Singapur saati ile 10:27'de 1,175.91 dolara geldi. Fiyatlar bu ay yüzde 8 düşerek, Haziran 2013'ten bu yana en kötü aylık performansını gerçekleştirmeye yöneldi.

Altın Kasım ayında, yatırımcıların yeni ABD başkanı Donald Trump'ın altyapı harcamalarını artıracağı ve ekonomiyi yeniden canlandıracağı beklentisi ile riskli varlıklara yönelmesi ile sert düştü ve daha ucuz liman olan gümüş ayı piyasasına girdi. Trump'a ilişkin beklentiler ABD hisse senetlerinin art arda rekor seviyelere çıkmasını sağladı. Fed Aralık ayında gerçekleştirelecek olan bu yılın son toplantısında para politikasını sıkılaştırmaya hazırlanıyor ve bu durum, en az 2005'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkan doları destekliyor.

Emori Capital Management Inc. başkanı Tetsu Emori, "Trump'ın başkanlık seçimini kazanmasının ardından, piyasa beklentisi dramatik bir şekilde değişti," dedi ve "Altın güçlü dolar ve faiz artırımı beklentisi ile aşağı çekiliyor ve yatırımcılar, güvenli liman niteliğindeki altın yerine daha riskli varlıklara yöneliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yüksek borçlanma maliyetleri, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Altının bu ay geri çekilmesi ile birlikte, yatırımcılar, altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla altın satıyor. Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar Çarşamba günü itibariyle 10 gün üst üste düştü.

altındaki düşüşler madencilik şirketlerinin hisse senetlerini olumsuz etkiliyor. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd. Sydney'deki işlemlerde yüzde 2.1 düşerken ve bu hafta yüzde 5.9 gerilerken, Evolution Mining Ltd. Perşembe günkü yüzde 5.1'lik kaybın ardından yüzde 3.1 daha düştü.

Evolution'ın başkanı Jake Klein, bu hafta hissedarlara yaptığı açıklamada, altının Trump'ın seçimi kazanmasına yatırımcıların beklediği gibi tepki vermediğini, ancak yeni başkanın gündeminin enfalasyonun yükselmesine yardımcı olabileceğini söyledi. Altın bazı yatırımcılar tarafından, fiyat artışlarının hızlandığı dönemde, enflasyona karşı korunma aracı olarak kullanılıyor.