Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, hazine tahvili faizlerindeki geri çekilmenin ABD parasına olan talebi azaltmasıyla, yen karşısında iki ayın en sert düşüşüne yöneldi.

Dolar, Japon Yeni karşısında 1995 yılından bu yana görülen en güçlü üç haftalık yükselişini tamamlamasının ardından geriledi. RSI denilen teknik göstergeye göre dolar, aşırı alım bölgesinde bulunuyor. Hazine tahvillerinin faizleri, Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi geriledi. Fed fonlama oranı vadelilerine göre traderlar, Fed'in 2017 yılının sonuna kadar faizlerde 75 baz puanlık artışa gitmesini bekliyor. ABD 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki sürpriz zaferinden bu yana, yeni başkanın reflasyonist politikalar takip edeceğine ilişkin beklentilerin etkisiyle, 70 baz puan yükseldi.

Sydney'de Westpac Banking Corp. kıdemli stratejisti Sean Callow, “Dolar/yen, 10 yıllık hazine tahvili faizlerinin düşmesiyle, zorluk çekiyor gibi görünüyor. Hazine tahvillerinde 'Trump tantrum'un güç kaybettiğine ilişkin herhangi bir işaret, faize duyarlı dolar/yen'i olumsuz etkileyecektir” dedi.

Dolar, 113.90 ile Cuma günü sekiz ayın zirvesine tırmanmasının ardından, haftanın ilk işlem gününde Tokyo saatiyle 12:13'te yüzde 1.2 gerileyerek yen karşısında 111.86 seviyesinden işlem gördü. Dolar/yen paritesinde 14 günlük RSI göstergesi, geçtiğimiz hafta iki yılın zirvesinden daha yüksek olan 85 seviyesine tırmanmasının ardından, Pazartesi günü 71 seviyesinde seyrediyor. Traderlara göre söz konusu seviye doların aşırım alım bölgesinde olduğunun sinyalini veriyor olabilir.