Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, OPEC yetkililerinin üretimi kısacak ve petrol fiyatlarını destekleyecek bir anlaşma için uzlaşmaya varamamasının ardından varil başına 47 doların altına indi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.9 kadar geriledi. Üretim kısıntısının üye ülkeler arasında en iyi nasıl paylaştırılacağına ilişkin 10 saat süren teknik toplantının ardından, İran ve Irak'ın itirazları devam etti. Fiyatlar, Irak Petrol Bakanı Jabbar al-Luaibi'nin bir anlaşmaya varılacağı konusunda iyimser olduğunu kaydetmesi ile Pazartesi günü gerçekleşen yüzde 2.2'lik kazancını geri verdi.

Anlaşmazlık, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih'in Pazar günü üreticilerin muhakkak üretim kısıntısına ihtiyaç duymadığını ve küresel talebin gelecek yıl toparlanacağını söylemesinin Suudi Arabistan'ın Viyana'daki toplantıyı anlaşmaya varmadan terk edebileceği beklentilerini güçlendirmesinin ardından meydana geldi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) bakanları Çarşamba günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da resmi bir toplantı gerçekleştirecek. Ön anlaşmada, üretimin Ekim ayı seviyelerine göre günlük 1.2 milyon varil düşürülmesi önerildi.

Seul'de Mirae Asset Daewoo Co. küresel piyasa analisti Son Jae Hyun, "Şu anda görmekte olduğumuz, OPEC üyelerinin üretim kısıntısında kendilerine düşecek pay konusundaki güç mücadelesi," dedi ve "Eğer bu kez anlaşmaya varılamazsa, bundan hiç kimse faydalanmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 41 sent düşerek varil başına 46.67 dolara kadar indikten sonra, Seul saati ile 10:04'te 46.92 dolara geldi. Fiyatlar Pazartesi günü 1.02 dolar yükselerek 47.08 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 56 altındaydı.

Vadesi Çarşamba günü dolacak Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 14 sent düşerek varil başına 48.10 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü 1 dolar ya da yüzde 2.1 yükselerek 48.24 dolardan kapandı. Daha aktif işlem gören Şubat kontratı 21 sent düşüşle 49 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.23 dolar primli işlem gördü.