Advertisement

Asya hisse senetleri, OPEC'in üretimin kısılması konusunda anlaşmaya varmasının küresel hisse senetlerinde ralliye neden olması ve Japonya hisse senetlerinin Temmuz'dan bu yana en iyi aylık performansını göstermesinin ardından kazançlarını genişletmesinin etkisi ile yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 yükselerek Tokyo saati ile 09:05'te 136.12 seviyesine tırmandı. Japonya'da Topix Endeksi, Temmuz ayından bu yana en iyi aylık performansını göstermesinin ardından, yenin dolar karşısında zayıflamaya devam etmesinin etkisiyle yüzde 1.2 yükseldi. Asya'da enerji hisseleri, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) sekiz yıl sona ilk kez üretimin düşürülmesi konusunda anlaşmaya varmasının ardından petrol fiyatlarında görülen sert yükselişin desteğiyle yüzde 1.5 yükseldi ve tüm sektörler arasında en fazla yükselen grup oldu.

Asya hisse senetleri, Ocak ayından bu yana en yüksek aylık kaybını yaşamasının ardından, küresel petrol stoklarının azaltılmasına yönelik planın piyasalarda bir belirsizliğin ortadan kalkmasına neden olması ile birlikte yükseldi. ABD'de ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Kasım ayında, yatırımcıların ABD'de faizin izleyeceği yol ve yeni başkan Donald Trump'ın harcama planları konusunda değerlendirmelerde bulunmaları ile birlikte beklenenden daha fazla arttı. Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisinin yanında, yatırımcılar ayrıca haftasonu İtalya'da yapılacak olan anayasa reformunu da yakından takip edecek.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Daha iyimser olmak için birkaç iyi nedenimiz var," dedi ve "ABD'nin durumu konusunda açık bir değişiklik gördük ve bu durum piyasaları etkilemeye devam ediyor. Sanayi ve emtia fiyatlarındaki iyileşme ve özellikle petrol fiyatlarının durumu da bu daha iyi talep görünümüne katkıda bulunuyor. Olumlu çok nokta var" şeklinde görüş bildirdi.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi, enerji grubundaki yüzde 6.5'lik artışın desteğiyle yüzde 0.6 tırmandı. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.