Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Brent petrolü, OPEC'in sekiz yıl sonra ilk kez üretimin düşürülmesi konusunda anlaşmaya varmasının ardından, bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Piyasada şimdi dikkatler, rekor seviyeye çıkan arz fazlasını ertirmeye yönelik bu kararın ne kadar sıkı uygulanacağına çevrildi.

Vadeli brent petrol kontratları Londra'da yüzde 4.9 yükseldi. Goldman Sachs ve Morgan Stanley'nin tahminlerine göre, OPEC'in petrol üretimini günlük 12.5 milyon varil azaltarak 32.5 milyon varile çekme konusunda anlaşmaya varması ve Rusya'nın da 300,000'lik bir kısıma gideceğini vaat etmesi, petrol fiyatlarını varil başına 60 dolara çıkarabilir. Enerji hisseleri, Avrupa hisse senedi piyasalarında kazananların başında geldi. 

U.S. Bank'te Private Client Group Utah merkezli bölgesel yatırım yöneticisi Mark Watkins, "OPEC'in anlaşmaya varabileceği konusunda çok şüphe vardı ve bu yüzden şimdi piyasalar güçlü bir şekilde yükseliyor" dedi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli OCE Futures Europe piyasasında, New York saatiyle 11:21'de 2.38 dolar veya yüzde 4.6 yükselerek varil başına 54.22 dolara tırmandı. Vadeli kontratlar 54.36 dolara ulaşarak 30 Haziran 2015'ten bu yana olan en yüksek seviyesine geldi.

Ocak vadeli WTI, Nymex piyasasında 2.11 dolar veya yüzde 4.3 yükselerek varil başına 51.55 dolara ulaştı. Toplam işlem hacmi ise 100 günlük ortalamanın neredeyse iki katı olarak gerçekleşti.