Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, traderların Cuma günkü ABD tarım dışı istihdam verisi ve Pazar günü İtalya'da düzenlenecek olan anayasa referandumu öncesi pozisyonlarını azaltması ile birlikte yaklaşık bir ayın ilk haftalık düşüşüne yönlendi.

BNP Paribas SA, piyasanın bu ay faiz artırımına gidileceği ve yeni Başkan Donald Trump'ın mali teşviğinin enflasyonu yükselteceği beklentilerinin zaten fiyatlanmış olmasından dolayı, sürpriz bir şekilde güçlü çıkacak bir istihdam verisinin doları yükseltebileceğini kaydetti. Euroda volatilite beklentisini gösteren endeks , Avrupa Merkez Bankası'nın 8 Aralık'taki politika toplantısı yaklaşırken, Brexit oylaması öncesindeki zirvesine sıçradı.

Tokyo'da SMBC Trust Bank Ltd. piysa çözümleri departmanı kıdemli yöneticisi Simon Pianfetti, "Dolardaki ralli, en azından kısa vadede, sürdürülemez," dedi ve "Yukarı dolar hikayesine daha fazla yatırımcının inanmasına ihtiyaç var" şeklinde görüş belirtti.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düşerek Tokyo saati ile 10:05'te 1,250.16 seviyesine indi. Endeks 25 Kasım'dan bu yana yüzde 0.4 düşerken, önceki üç haftada yüzde 5 yükseldi.

Dolar yen karşısında Perşembe günü 114.83 ile dokuz ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, 115'deki psikolojik seviye öncesi gelen satışlarla yüzde 0.2 düşerek 113.77'ye indi.

Euro dolar karşısında, Perşembe günü yüzde 0.7 güçlenmesinin ardından fazla değişmeyerek 1.0662 seviyesinde kaldı.  Bir haftalık ima edilen volatilite Yüzde 18.5 ile 17 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bu veri geçen hafta sonunda yüzde 8.5 seviyesindeydi.

ABD'de bugün TSİ 16:30'da açıklanacak olan Kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 180,000 artması bekleniyor. Bu veri Ekim ayında 161,000 artmıştı. İşsizlik oranının ise söz konusu dönemde yüzde 4.9 ile 2007'den bu yana en düşük seviyesi yakınında kalması öngörülüyor.