Advertisement

Asya hisse senetleri, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte, İtalya'da sandık çıkışı sonuçlarının anayasa referandumunda ağır bir yenilgi aldığını göstermesinin ardından Başbakan Matteo Renzi'nin istifa edeceğini açıklamasının ardından düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşması sonrası, Tokyo saati ile 09:09'da yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. ABD'de Cuma günü açıklanan Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi Ekim ayındakine göre daha hızlı arttı, ancal ücretler beklenmedik bir şekilde düştü. Bunun sonucu dolar değer kaybederken, ABD hisse senetleri de geriledi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları Asya seansının başlarında yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacifik Ltd. baş piyasa analisti Ric Spooner, "Piyasanın dikkatini yönelttiği tek başına referandumun kendisi değil, Renzi'nin istifasının potansiyel etkileri," dedi ve "İstihdam verisi ABD işgücü piyasasında iyileşmeyi gösterdi ve bu piyasa Fed'in faiz artırımına devam etmesi için doğru yönde hareket ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Renzi, ilk sonuçların İtalya'da yasal karar alma sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan referandumu kaybettiğini göstermesinin ardından yenilgiyi kabul etti ve istifa edeceğini açıkladı. Pazartesi günkü kayıplar, gelişmiş piyasa hisse senetlerinin Donald Trump'ın seçim zaferinin mali teşviğin artırılacağı ve bunun sonucu büyümenin artcağı beklentisini güçlendirmesinden bu yana en büyük haftalık kaybı gerçekleştirmesinin ardından geldi.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.4 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 geriledi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi, Başbakan John Key'in istifa ettiğini açıklaması ve partisinin yeni lideri 12 Aralık'ta belirleyecek olmasının ardından yüzde 0.3 düştü. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 geriledi.