Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, OPEC'in sekiz yıl sonra ilk kez üretimi düşürme konusunda anlaşmaya varmasının ardından, ABD2de üreticilerin aktif petrol sondaj kuyusu sayısını artırmaya devam etmeleri ile birlikte, 16 ayın en yüksek seviyesinden geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Temmuz 2015'ten bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmesinin ardından yüzde 1.2 kadar daha yükseldi. Baker Hughes Inc.'nin açıkladığı verilere göre, Aktif sondaj kuyusu sayısı üst üste beşinci hafta da artarak Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri, Cumartesi günü Viyana'da arz kısıntısılarını görüşmek üzere, topluluk dışı üreticilerle bir araya gelecek.

Petrol, OPEC'in Çarşamba günü üretimi günlük 1.2 milyon varil düşürme kararı alması ve Rusya'nıın üretimi günlük 300,000 varil düşüreceği taahhüdünde bulunmasının ardından varil başına 51 doların üzerine çıktı. Şimdi dikkatler anlaşmaya uyulup uyulmayacağına çevrildi. Suudi Aabistan'ın eski Petrol Bakanı Ali Al-Naimi, Washington, D.C.'de katıldığı bir etkinlikte, anlaşmanın piyasayı dengeye kavuşturabilceğini söyledi, ancak "anlaşmayı ihlal etme eğilimi gösteriyoruz" dedi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "OPEC'in petrol üretimin düşürme kararı alması ile birlikte, fiyatlarda bu seviyelerden gerçekleşecek geri çekilmelerin küçüç çaplı olacağını düşünüyorum," dedi ve "Kaya petrolü üretiminin bu fiyat seviyelerinde hızlı bir şekilde geri gelebileceği endişeleri var" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petorlü (WTI), Nymex piyasasında, 61 sent düşüşle varil başına 51.07 dolara kadar düştükten sonra, Hong Kong saati ile 09:43'te 51.08 dolara geldi. Kontrat Cuma günü yüzde 1.2 yükselişle 51.68 dolara kadar çıkarak Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 34 üzerindeydi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 12 yükseldi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 66 sent ya da yüzde 1.2 düşüşle varil başına 53.80 dolara kadar indi. Kontrat Cuma günü 52 sent yükselerek, varil başına 54.46 dolar ile Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 1.75 dolar primli işlem gördü.