Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, OPEC'in arz kısıntıları için işbirliğini genişletmek amacıyla Cumartesi günü topluluk dışı üreticilerle buluşmaya hazırlanması ile birlikte, 16 ayın en yüksek seviyesinden geri çekildi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki dört seansta yüzde 15 yükseldikten sonra yüzde 1.7 kadar geriledi. Genel Sekreter Mohammad Barkindo, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) aralarında Meksika ve Kazakistan'ın bulunduğu diğer 14 üreticiyi Viyana'ya davet ettiğini kaydetti. ABD'de Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin açıklayacağı ham petrol stoklarının, Bloomberg'in anketine göre, düşüşünü üçüncü haftaya taşıması bekleniyor.

Petrol, OPEC'in Çarşamba günü üretimi Ocak ayında günlük 1.2 milyon varil azaltma kararı alması ve Rusya'nın günlük 300,000 varillik indirim taahhüdünde bulunmasının ardından varil başına 51 doların üzerine çıktı. Dikkatler şimdi, OPEC'in Afrika'daki üyelerinin desteği ile Kasım ayında rekor miktarda üretim yapmasının ardından, sekiz yıl sonra varılan ilk üretim kısıntısı anlaşmasına uyulup uyulmayacağına çevrildi.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Piyasa önümüzdeki haftalarda ABD'de üretim artışına bakacak ve bu durum muhtemelen sürdürülebilir bir ralli için engel oluşturacak," dedi ve "OPEC üretim kısıntısı konusunda anlaşmaya vararak ilk engeli aştı, sonraki engel, bu anlaşmaya uyulup uyulmayacağında. Dikkatler şimdi anlaşmaya uyum üzerinde toplanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 87 sent düşerek varil başına 50.92 dolara kadar indikten sonra Hong Kong saati ile 09:35'te 51.31 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü yüzde 0.2 yükselerek 51.79 dolar ile Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 11 altında.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 50 sent ya da yüzde 0.9 düşüşle varil başına 54.44 dolara kadar indi. Kontrat Pazartesi günü 48 sent yükselerek 54.94 dolardan kapandı ve bu kontrat da Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 2.19 dolar primli işlem gördü.