Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, dolardaki yükselişin ABD'de petrol stoklarının dördüncü hafta üst üste düşmesinin etkisine ağır basmasının ardından, varil başına 51 doların altına taşıdığı kayıplarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Çarşamba günü yüzde 3.7 düştükten sonra bugün yüzde 0.4 daha değer kaybetti. Dolar, Fed'in faiz artırımı onrası yükselişini daha da genişletti ve bunun sonucu, dolar ile fiyatlanan emtianın cazibesi azaldı. ABD'de resmi verilere göre, ham petrol stokları geçen hafta 2.56 milyon varil azaldı ve buna bağlı olarak, mevsimsel olark 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde bulunan toplam stoklar da geriledi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin 30 Kasım'da sekiz yıl sonra ilk kez üretimi kısma kararı almasından bu yana yüzde 16 civarında yükseldi. Viyana'da haftasonu OPEC ve aralarında Rusya'nın bulunduğu 11 OPEC dışı ülke arasında varılan üretimin kısılması anlaşması, dünya petrol üretiminin yüzde 60'ını sağlayan ülkeleri kapsıyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Dolar petrolde satışların kısa vadeli bir katalizörü olabilir," dedi ve "Stok rakamlarına, özellikle ham petrol stoklarındaki düşüşe ilkin yukarı yönde bir tepki geldi, ancak dolardaki güçlenme bu durumu değiştirdi" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 20 sent düşerek Hong Kong saati ile 10:37'de varil başına 50.84 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü, önceki dört seansta yüzde 6'dan fazla değer kazandıktan sonra, 1.94 dolar düşerek 51.04 dolardan kapandı. Fiyatlar Salı günü Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapanmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 14 altındaydı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 8 sent düşerek varil başına 53.82 dolara geriledi. Fiyatlar Çarşamba günü 1.82 dolar ya da yüzde 3.3 düşerek 53.90 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü Şubat vadeli WTI'a kıyasla 1.90 dolar primli işlem gördü.