Advertisement

Asya hisse senetleri, ABD hisse senetlerinde tatil dönüşü görülen yükseliş ve 17 ayın en yüksek seviyesi  yakınında seyreden petrol fiyatlarının desteğiyle, yükselen Avustralya hisseleri ile birlikte değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükselerek Hong Kong saati ile 11:03'te 134.50 seviyesine çıktı ve Eylül ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini oluşturan altı günlük kaybını durdurdu. İşlem hacmi üç aylık ortalamasının yüzde 30 altındaydı. Japonya hisse senetlerinin gösterge endeksi, zayıf yenin ihracatçı şirketlerin hisselerini desteklemesi ile birlikte kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.

IG Asia Pte Ltd.piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Haftanın başında Wall Street'te görülen yükseliş ve petrol fiyatlarındaki ralli, asya piyasalarının çoğunun bu sabah olumlu seyretmesine yardımcı oldu," dedi ve "Ancak tekrar düşük işlem hacminin piyasaları bozduğu ve hareketleri kısıtladığı bir dönemle karşı karşıyayız" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 gerilerken, Shenzhen Bileşik Endeksi yüzde 0.1 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

Toshiba Salı günkü yüzde 11'lik kaybın ardından yüzde 20 daha düşerek alt fiyat limitine indi ve MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde en büyük düşüşü gösteren hisse oldu. Şirket, birleşmeden kaynaklanan milyarlarca dolarlık zarar yazmak durumunda kalabikleceğini açıkladı.

Ham petrol yüzde 0.2 gerilemesine karşın Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesi yakınında işlem gördü.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.7 düşerken, Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 0.8 yükseldi ve Singapur'da Straits Times Endeksi yüzde 0.3'lük bir yükseliş gerçekleştirdi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yatay seyretti.