Advertisement

Asya hisse senetleri, güçlü çıkan bir dizi verinin ABD ekonomisine ilişkin iyimserliği desteklemesi ve Japonya piyasasının tatil sonrası 2017 yılında ilk işlemlere başlaması ile birlikte değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, tüketici ürünleri şirketlerinin dört haftanın en büyük kazancını gerçekleştirmesi ile birlikte, Hong Kong saati ile 09:34'te yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu. Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında düşüşünü dördüncü güne taşıması ile birlikte, Asya hisselerindeki kazançlara öncülük etti. New York'ta Standard & Poor's 500 Endeksi, ABD'de imaalat sektörünün Aralık ayında iki yılın en hızlı genişlemesini gerçekleştirdiğini gösteren verinin getirdiği iyimserlikle son dört haftanın en güçlü yükselişini yaptı.

IG Asia Pte piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Yılın başındaki güçlü güven ve buna ek olarak volatilite, 2017'nin piyasalar için neler sakladığını gösteriyor," dedi ve "Piyasalr 13-14 Aralık'taki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarını bekliyor. Bölgesel anlamda, büyüme oranının hızlanmasının beklendiği Tayland'da enflasyon açıklaması var" şeklinde konuştu.

Asya hisse senetleri, ABD, Çin ve Avrupa'da gelen verilerin güçlü küresel büyüme beklentilerini artırmasıyla yeni yıla yükselişle başladı.

Piyasa Özeti

*Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.8 yükselirken, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi ve Güney Kore'de Kospi Endeksi fazla değişmedi.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.9 yükseldi. Japon yeni, piyasaların kapalı olduğu bu yılın ilk iki gününde, dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybetti.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 düşerken, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi fazla değişmedi ve Çin hisselerimüni içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

*Batı Teksas petorlü (WTI), düşüş göstermesi beklenen ABD petrol stok verisi öncesi, OPEC ve diğer üreticilerin üretimi kısmaya başlaması ile birlikte yüzde 0.5 yükseldi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Spot endeksi Salı günü mali teşvik ve güçlü büyümeye ilişkin iyimserlikle yüzde 0.9 yükseldi.

Malezya'da FTSE Bursa Malasia KLCI Endeksi yüzde 0.3 yükselirken, Singapur'da Straits Times Endeksi yüzde 0.4 ve Filipin Borsa Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.