Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, yatırımcıların dikkatlerini artış göstermesi beklenen ABD petrol stok verisine ve OPEC ve diğer üreticilerin planlanan üretim kısıntısına uyduklarına ilişkin işaretlere çevirmesi ile birlikte varil başına 52 dolar civarında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü beş haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü göstermesinin ardından fazla değişmedi. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak resmi petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 2 milyon varil artış göstermesi bekleniyor. Suudi Arabistan ve Rusya'dan Irak'a, üretici ülkeler, Kuveyt Petrol Bakanı Essam Al-Marzouk'un Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, geçen yıl varılan anlaşmanın büyük bölümünü kapsayan üretim kısıntılarına gittiklerini duyurdu.

Petrol geçen yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve topluluk dışı 11 ülkenin, küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla 1 Ocak'tan itibaren üretimi kısma konusunda anlaşmaya varması ile birlikte, 2009'dan bu yana en büyük kazancını gerçekleştirdi. Fiyat artışı aynı zamanda, OPEC dışı üreticilerin yeniden piyasya dönmelerine neden oldu. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta da artarak 10 hafta üst üste yükseliş gösterdi ve Ağustos 2011'den bu yana en uzun çıkış dönemini gerçekleştirdi.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Piyasada yeniden dengelenme gerçekleşiyor," dedi ve "Bu durum OPEC'in kısıntıya uyması ile oldu. 55 dolar seviyesi aşılması zor bir engel. Zira bu seviyenin üzeri daha fazla arz çekebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1 sent düşerek Hong Kong saati ile 09:55'te varilbaşına 51.95 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 33 altındaydı. Kontrat Pazarresi günü 2.03 dolar düşüşle 51.96 dolara indi ve son dört seansta ilk kez geriledi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 4 sent düşerek varil başına 54.90 dolara geriledi. Kontrat Pazartesi günü 2.16 dolar ya da yüzde 3.8 düşüşle 54.94 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 2.06 dolar primli işlem gördü.