Advertisement

Çin'in ikinci en büyük Borsası Shenzhen'de hisse senetleri son 0 ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştridi ve bu hareket, ülkenin finansal varlıklarının artan bir şekilde kırılgan hale geldiğinin altını çiziyor.

Shenzhen Bileşik Endeksi yüzde 6.1 kadar düşerek 29 Şubat'tan bu yana en hızlı kaybını yaşadı ve endekste en az 80 hisse senedi kayıplarını günlük alt limit olan yüzde 10'a çıkardı. Şanghay Bileşik Endeksi ise birkaç dakika içinde yüzde 2.2 düştüşkten sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Çin'de öğleden sonra gelen bu ani sert düşüş, ülke finans piyasalarındaki volatil bir dönemde meydana geldi. Çin tahvilleri Aralık ayında rekor düşüş gösterirken, offshore yuan bu ay 2010'dan bu yana en büyük haftalık rallisini yaptı. Shenzhen Bileşik Endeksi yabancı yatırımcılara geçen ay Hong Kong ile borsa linkinin açılması sonrası hisse alım izni verilmesinden bu yana yüzde 11 düştü.

Shenzhen Bileşik Endeksi kayıplarının bir kısmını geri aldı ve yerel saat ile 14:56'da yüzde 3.6 aşağıda seyrediyordu. Şanghay Bileşik Endeksi ise yüzde 0.4 düştü ve düşüşünü beşinci güne taşıyarak Ağustos 2015'ten bu yana en uzun kayıp dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Bugünkü satış dalgası, akım kesme uygulamasının devreye girmesi, yuandaki sert düşüş ve ekonominin sert iniş yapabileceğine ilişkin endişelerle birlikte sert satışların geldiği ve Şanghay Bileşik Endeksi'nin Ocak ayında yüzde 23 düştüğü geçen yılki hareketleri hatırlattı.