Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin en büyük petrol depolama merkezindeki stokların düşmesi ve OPEC ve diğer üreticilerin küresel arz fazlasını azaltmak için üretimi kısması ile birlikte, kazançlarını varil başına 51 doların üzerinde korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.4 yükseldi ve Perşembe günü bir haftanın en düşük seviyesinden gerçekleştirdiği yüzde 0.6'lık yükselişini daha da genişletti. Batı Teksas petrolünün (WTI) en büyük teslimat noktası olan Cushing, Oklahoma'daki petrol stokları, resmi stok verilerine göre, geçen hafta, Ekim ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Ülke çapında petrol stokları ise bekelenenin aksine arttı. Suudi ARabistan, üretim kısıntılarına "çok güçlü" bir uyumun olduğunu ve üreticilerin çoğunun üretimi taahhüt ettiklerinden daha fazla düşürdüklerini kaydetti.

Petrol , OPEC ve aralarında Rusya'nın da olduğu diğer üreticilerin arz fazlasını düşürmek için geçen yıl üretimi günlük 1.8 milyon varil düşürme konusunda anlaşmaya varmasından bu yana varil başına 50 doların üzerinde tutundu. Suudi Arabistan'da Irak'a, üreticiler üretim kısıntılarını uyguladıklarını kaydederken, Uluslararası Enerji Ajansı, fiyatlardaki artışla birlikte, ABD'de kaya Petrolü üretiminin artacağı tahmininde bulundu.

Sydney'de Australia & New Zealand BAnking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "OPEC, taahhütettiği üretimkısıntılarına doğru hareket etme konusunda oldukça kararlı, ancak piyasanın buna ikna olması için bazı somut verileri görmesi gerek," dedi ve "Petrol fiyatları biraz volatil seyretmeye devam edecek. ABD üretiminde gördüğümüz artışlar, OPEC ve diğer üreticilerin kısıntılarının oldukça altında kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Vadesi CUma günü dolacak Şubat teslimatı Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 20 sent yükselerek varil başına 51.57 dolara kdar çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 69 altındaydı. Daha aktifişlem gören Mart vadeli kontrat 14 sent yükselerek Hong Kong saati ile 11:28'de 52.26 dolara çıktı. En yakın vadeli kontrat bu hafta yüzde 1.6 düştü.

Mart vadeli Brent petorlü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 19 sent yükselerek varil başına 54.35 dolara tırmandı. Kontrat 24 sent yükselerek Perşembe gününü 54.16 dolardan sonlandırdı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 2.09 dolar primli işlem gördü.