Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de artışını üst üste dördüncü haftaya taşıması ve zaten yüksek olan stokların daha da artmasını sağlaması beklenen resmi stok verileri öncesi iki günlük kaybını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 2.1 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de Enerji Enformasyon İDaresi'nin Çarşamba günü açıklayacağı stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen hafta 3 milyon varil artış göstermesi bekleniyor. Pioneer Natural Resources Co. başkanına göre, ABD'de petrol üretimi, artan fiyatların aktf sondaj kuyusu sayısını artırması ile birlikte, bu yıl günlük 9.5 milyon varile kadarçıkabilir.

Petrol , aralarında Rusya'nın da bulunduğu 11 üretici ülkenin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) arzı kısmaya yönelik anlaşmasına katılmasından bu yana varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. Suudi ARabistan'dan Irak'a, Orta Doğulu üreticiler taahhüt ettikleri üretim kısıntılarını gerçekleştirirken, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı Kasım 2015'ten bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "ABD'de petrol üretimi, fiyatlardaki yükselişle birlilte, günlük 9 milyon varile doğru yavaş bir şekilde yükseliyor ve bu durum boğaları kontrol altında tutacak," dedi ve "Piyasa OPEC üretim kısıntılarının toplam rakamlarını görmeyi bekliyor. Şu an için üretim kısıntıları denge için yeterli"şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent düşerek Hong Kong saati ile 09:17'de varil başına 52.60 dolara griledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki kat üzerinde. Kontrat Pazartesi günü 54 sent düşerek 55.23 dolardan kapandı. Fiyatlar OCak ayında yüzde 2.1 geriledi ve Ekim ayından bu yana ilk aylık kaybına yöneldi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1 sent düşerek varil başına 55.22 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 29 sent ya da yüzde 0.5 düşerek 55.23 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.61 dolar primli seyretti. Daha aktif Nisan kontratı 6 sent yükselerek 55.38 dolara çıktı.