Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin ham petrol stoklarının arttığını göstermesi ve bunun sonucu, ABD'de kaya petrolü üreticilerinin artan arzının OPEC'in üretim kısıntılarının etkilerini gideceği endişelerinin güçlenmesi ile birlikte düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 3.1 düştükten sonra yüzde 1.8 kadar daha geriledi. ABD'de özel sektörün desteklediği Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine göre, ham petrol stokları geçe hafta 14.2 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerin ise stokların üst üste beşinci haftada da arttığını göstermesi bekleniyor. Enerji Enformasyon İdaresi'nin güncellenen tahminlerine göre, ABD'de petrol üretimi gelecek yıl 1970'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşacak.

Petrol, 1 Ocak'ta yürürlüğe giren ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülke arasında imzalanan üretimi kısmaya yönelik anlaşmadan beri varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. Orta Doğulu üreticiler taahhüt ettikleri üretim kısıntısına ilişkin taahhütlerine uyarken ve Rusya önümüzdeki dönemde üretimi azaltacağını kaydederken, ABD'de Petrol üretimi, aktif sondaj kuyusu sayısının Ekim 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte artış göstermekte.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "OPEC'in üretim kısıntılarına rağmen, büyük miktarlara ulaşmış stokların daha normal seviyelere dönmesinin zaman alacağı şeklinde bir piyasa algısı var," dedi ve "Bu durum petrol fiyatlarını varil başına 50 doların altına inmye duyarlı hale getiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 95 sent düşerek varil başına 51.22 dolara kadar indikten sonra Hong Kong saati ile 13:30'da 51.62 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 37 üzerindeydi. Kontrat Salı günü 84 sent düşüşle 52.17 dolardan kapandı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 61 sent ya da yüzde 1.1 düşerek varil başına 54.44 dolara kadar indi. Kontrat Salı günü 67 sent düşüşle 55.05 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 2.40 dolar primli işlem gördü.