Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC ve diğer üretici ülkelerin üretim kısıntılarının küresel arz fazlasını azaltacağı beklentisi ile varil başına 53 dolar civarında kazancını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta önceki iki seansta yüzde 1.6 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Goldman Sachs Group Inc., bu hafta yaptığı değerlendirmede, OPEC öncülüğündeki üretim kısıntılarının etkilerini göstermesi ile birlikte, bu yılın ilk yarısında küresel piyasanın fazladan açık durumuna geçeceğini ve ABD'de stokların ithalattaki düşüş ile birlikte azalacağını kaydetti. Uluslararası Enerji Ajansı ve OPEC'in sırasıyla CUma ve Pazartesi günü açıklayacağı raporlar, üretim kısıntılarındaki gelişmelereilişkin ilk güncellemeleri verecek.

Petrol , 1 Ocak'ta yürürlüğe giren ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülke arasında imzalanan üretimi kısmaya yönelik anlaşmadan beri varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. ABD'li üreticiler, aktif petrol sondaj kuyusu sayısını artırarak ve günlük üretimi Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkararak petrol fiyatlarındaki yükselişten faydalanıyor. ABD'nin petrols tokları geçen hafta tarihinin ikinci en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Tahhüt edilen üretim kısıntılarına makul bir uyum olursa, ABD üretim ve stokalrında artış gibi sorunlar tekrar devreye girmeden önce, muhtemelen güçlü bir fiyat tepkisi olacak," dedi ve "Petrol 50'li dolarların üst seviyelerine doğru süregelen bir çıkış gerçekleştirebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 8 sent yükselerek Hong Kong saati ile 10:21'de varil başına 53.08 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 63 altındaydı. Kontrat Perşembe günü 66 sent yükselerek 53 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.4 geriledi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 6 sent yükselerek varil başına 55.69 dolara ulaştı. Kontrat Perşembe günü 51 sent yükselerek 55.63 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 2 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü Nisan vadeli WTI'a kıyasla 2.15 dolar primli işlem gördü.