Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini OPEC ve diğer üreticilerin üretim kısıntılarından çok ABD'de artan stoklara çevirmesi ile birlikte varil başına 53 dolar civarında kayıplarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Pazartesi günü yüzde 1.7 ile üç haftayı aşkın sürenin en güçlü düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından fazla değişmedi. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan resmi petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen hafta 3.5 milyon varil artması ve artışını altıncı haftaya taşıması bekleniyor. OPEC'in aylık raporuna göre, Suudi Arabistan OPEC'e geçen ay üretimde son sekiz yılın en büyük kısıntısını yaptığını ve taahhüt ettiğinden daha az ürettiğini bildirdi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin 1 OCak'tan itibaren üretimi kısmaya başlaması ile birlikte varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Cuma günü yaptığı açıklamada, OPEC'in ilk ayda üretimkısıntısı taahhüdüne yüzde 90 ile rekor oranda katıldığını kaydederken, Goldman Sachs Group Inc., piyasanın bu yılın ilk yarısında açık durumuna geçeceği tahmininde bulundu.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "OPEC'in üretim kısıntısı ile ABD'de artan üretim arasındaki git gel, fiyatların şu anda dar bir alanda kalmasına neden oluyor," dedi ve ""ABD stoklarında artışın devam etmesi petrol üzerinde baskı oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent yükselerek Hong Kong saati ile 09:30'da varil başına 53.11 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 14 altındaydı. Kontrat Pazartesi günü 93 sent düşerek 52.93 dolardan kapandı. Fiyatlar geçen ay ortalama 52.61 dolar seviyesinde seyretti.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 20 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek varl başına 55.79 dolara ulaştı. Fiyatlar Pazartesi günü 1.11 dolar düşüşle 55.59 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 2.21 dolar primli işlem gördü.