Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo'un grubun üretim kısıntısına ilişkin anlaşmaya tam uyum niyetinde olduğunu söylemesinin ardından varil başına 54 doların üzerinde seyretti.

Nisan vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.2 yükseldi. Barkindo, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üyelerin üretimi kısmaya devam edeceğine ve küresel stokları azaltacağına güvendiğini söyledi. Perşembe günü açıklanacak olan resmi ABD stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen hafta 3.5 milyon varil artış göstermesi bekleniyor.

Petrol New York'ta, OPEC ve diğer 11 ülkenin küresel arz fazlasını azaltmak için üreimi kısmaya başlamasından bu yana varil başına 50 doların üzerinde 5 dolarlık bir bantta seyretti. OPEC geçen ay taahhüt ettiği kısıntı miktarının yüzde 90'ını gerçekleştirdi ve Goldman Sachs Group Inc. piyasanın bu yılın ilk yarısında açığa döneceği tahmininde bulundu. Öte yandan, ABD'de petrol stokları 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

Seul'de Yuanta Securities Korea Co. küresel piyasa stratejisti Min Byungkyu, "ABD'de üretim artsa bile, ABD'li kaya petrolü üreticilerinin, anlaşmanın sürmesi durumunda, OPEC'in üretim kısıntısını dengelemesi için üretimi daha da artırması gerekecek," dedi ve "Piyas ABD'de stok artışları konusunda daha az endişe duyuyor, zira talebin düşük olduğu dönemdeyiz ve rafineriler Mart ayından itibaren üretimi artırdıkça stoklar azalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 17 sent yükselerek Seul saati ile 11:21'de varil başına 54.50 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 62 altındaydı. Mart kontratı Salı günü 66 sent yükselerek 54.06 dolar ile 28 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesinden vadesini doldurdu.

Nisan vadeliBrent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 22 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek varil başına 56.88 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 48 sent ya da yüzde 0.9 yükselerek 56.66 doalrdan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.38 dolar primli kapandı.