Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının Ekim 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkması ve bunun sonucu ABD'de üretimin artabileceği ve bunun da OPEC'in arz kısıntılarının etkilerini azaltabileceği beklentilerini güçlendirmesi sonucu kayıplarını varil başına 54 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 0.8 düştükten ve 19 ayın en yüksek seviyesinden geri çekilmesinden sonra fazla değişmedi. Baker Hughes Inc.'nin verilerine göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta 5 artarak 602'ye çıktı. Al Bayan gazetesinin Birleşik Arap Emirlikleri OPEC temsilcisine dayandırdığı haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) öncülüğünde varılan üretim kısıntısı anlaşmasında kendi payına düşen kısıntıya tamamen uymak için çalışıyor.

Petrol fiyatlarının bu yıl 50 doların üzerinde dar bir bantta kalmasına neden olan ABD petrol stoklarındaki artışlar yavaşlamaya başlarken, Citigroup Inc., OPEC'in, anlaşma öncesi üretimi artırmasından dolayı meydanna gelen küresel arz fazlasını azaltmak için altı ay olması planlanan üretim kısıntısı anlaşmasını daha da uzatmaya ihtiyaç duymasını bekliyor. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de petrol üretimi, geçen hafta açıklanan resmi verilere göre, günlük 9 milyon varilin üzerine çıkarak Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD kaya petrolü üreticileri bu noktada üretimi azaltmayacak," dedi ve "ABD'de kaya petrolü üretimi arttığı sürece, bu durum OPEC üyeleri için önemli bir zorluk olacak. Zira bu durum fiyatları sürekli bir şekilde aşağı çekecek" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1 sent artarak Seul saati ile 10:58'de varil başına 54 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 60 altındaydı. Fiyatlar Cuma günü 46 sent düşerek 53.99 dolardan kapandı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 5 sent yükselerek varil başına 56.04 dolara tırmandı. Kontrat Cuma günü 59 sent ya da yüzde 1 düşerek 55.99 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.04 dolar primli işlem gördü.